Având în vedere ritmul stresant al vieții moderne, poate fi o provocare să îți păstrezi cumpătul în orice situație. Prin intermediul smartphone-urilor, avem acum acces nelimitat la știri negative și e-mailuri de serviciu, care ne pot transporta mintea într-o spirală a anxietății dacă nu avem grijă.
Atenția conștientă (mindfulness) este o metodă de gestionare a anxietății. Exercițiile de mindfulness ne oferă resursele necesare pentru a rămâne ancorați în prezent și a da dovadă de luciditate, evitând astfel să ne facem griji inutile în privința viitorului. Pentru a descoperi această metodă, îți prezentăm câteva tehnici de mindfulness rapide.
(P.S. Dacă te confrunți cu episoade de anxietate severă sau extenuantă, ar trebui să ceri în primul rând ajutorul unui medic specialist.)
Exercițiile de respirație
Data viitoare când te simți cuprinsă de anxietate, încearcă acest exercițiu rapid: în timp ce inspiri, numără până la 6 pe măsură ce îți umpli plămânii cu aer, apoi până la 10, în timp ce expiri lent. Repetă acest exercițiu de zece ori. Încetinind respirația, corpul este forțat să elibereze o cantitate mai mare de dioxid de carbon, ceea ce, în schimb, liniștește ritmul cardiac și te ajută să te calmezi.
Ancorarea în prezent
O metodă excelentă de a te simți ancorată în prezent sau „cu picioarele pe pământ” este să te concentrezi pe jumătatea inferioară a corpului. Așază-te pe un scaun și concentrează-te pe senzația oferită de picioarele care ating pardoseala. Ulterior, îndreaptă-ți atenția spre gambe: le simți grele sau ușoare? Combinarea acestei tehnici cu exercițiile de respirație de mai sus este o metodă grozavă de a-ți liniști mintea tulburată.
Păstrarea unui jurnal
Dacă aceleași gânduri învolburate îți trec prin minte iar și iar, asemenea rufelor stoarse insistent la mașina de spălat, cel mai inspirat lucru pe care îl poți face este să le pui pe hârtie. Notarea preocupărilor într-un jurnal este o metodă eficientă de a le privi dintr-un unghi obiectiv și de a obține mai multă claritate asupra emoțiilor tale. (De exemplu, ce sfat i-ai oferi cuiva care ar avea exact aceleași gânduri ca și tine?).
Meditația ghidată
Meditația ghidată este o metodă nemaipomenită prin care îți poți antrena mintea să nu se lase purtată în vâltoarea panicii și să se concentreze pe momentul prezent. Există numeroase aplicații care oferă zilnic sesiuni de câte 10 minute, în cadrul cărora experții îți spun ce anume să vizualizezi și pe ce anume să te concentrezi pentru a-ți aduna gândurile. Găsește un loc liniștit și confortabil, pune-ți căștile în urechi și pregătește-te să te destinzi!