Deși investim timp în protejarea pielii de factori iritanți dăunători precum razele UV și poluarea, putem uita că și ceea ce se întâmplă în interiorul nostru ne poate afecta. Mai ales atunci când suntem stresați. Stresul nu duce doar la un somn superficial, iritabilitate și oboseală: studiile demonstrează că poate cauza și afecțiuni ale pielii, cum ar fi uscarea acesteia, roșeață, un aspect tern și acnee.
Totul este provocat de un hormon denumit cortizol, care ne „inundă” corpul atunci când nivelul de stres crește. Legătura dintre cortizol și inflamații este dovedită, ducând la imperfecțiuni, roșeață și afecțiuni ale pielii precum psoriazisul. Acesta provoacă și o creștere uriașă a nivelului de zahăr din sânge, declanșând un proces denumit glicare, în cadrul căruia colagenul produs în mod natural de organism (care asigură aspectul de piele mai „plină”) se deteriorează, ducând la apariția ridurilor și a liniilor fine. Dacă nu ai prea avut parte de relaxare în ultima perioadă, iată câteva moduri în care poți îngriji și trata pielea supusă stresului. Continuă să citești pentru a afla cum.
Evită produsele de curățare agresive
Folosirea unor produse de curățare prea agresive poate priva pielea de nivelul natural de hidratare, lăsând bariera acesteia și mai vulnerabilă și predispusă la erupții. Acest lucru nu este deloc de dorit, întrucât pielea este deja supusă stresului și unui dezechilibru. Alege în schimb un balsam de curățare. Acesta va îndepărta impuritățile și machiajul, fără senzația de disconfort și de piele care „strânge”.
Alege ingrediente pentru pielea sensibilă
Dacă tenul tău a devenit ușor iritabil din cauza stresului, crema hidratantă obișnuită ar putea înrăutăți lucrurile. Ia o pauză de la produsele ce conțin o cantitate uriașă de exfolianți chimici activi și optează pentru seruri și creme hidratante special create pentru pielea sensibilă. Acestea conțin de obicei extracte blânde din plante, cum ar fi aloe vera și mușețel, cunoscute pentru proprietățile calmante și emoliente, eliminând orice disconfort.
Încearcă o mască facială răcoritoare, ținută la frigider
Stresul poate duce la nopți nedormite și la un ten obosit și umflat a doua zi dimineața. O mască facială păstrată la frigider îți poate revigora instantaneu tenul, asemenea unui espresso tare! În plus, în cele zece minute în care porți masca pe față, te poți bucura de puțină relaxare, cum ar fi să meditezi sau să citești o carte pentru a-ți liniști mintea și a reduce nivelul de stres.
Nu uita de conturul ochilor
Stresul și oboseala pot fi doi factori problematici pentru ochi, mai ales că pielea din jurul lor este cea mai subțire și mai fragilă, fără să mai menționăm predispoziția la roșeață, cearcăne și „pungi”. Nu uita să îți îngrijești zona ochilor cu creme și seruri bogate în colagen. Păstrează-le la frigider pentru un plus de revigorare!
Elimină toxinele prin masarea tenului cu ulei facial
Masajul facial poate stimula circulația sangvină lentă și contribui la eliminarea toxinelor și a substanțelor reziduale de la nivelul feței. Masajul nu reduce doar tensiunea provocată de stres la nivelul feței, ci și aspectul umflat sau inflamat al tenului. Masarea pielii cu un ulei facial în fiecare seară este o metodă simplă, care poate deveni parte din rutina ta (prevenind uscarea pielii în același timp).