Munca eficientă de acasă este un lux de care numeroși profesioniști își permit să se bucure doar din când în când. Cu siguranță are aspectele ei pozitive, cum ar fi renunțarea la naveta zilnică, statul în confortul propriului cămin și norocul de a nu fi distras de colegii care își fac apariția la biroul tău pentru o bârfă la ora 10:00 dimineața! Cu toate acestea, munca într-un cadru diferit poate ridica posibile probleme, cum ar fi distragerea atenției de noi factori sau menținerea motivației.
Așadar, dacă intenționezi să lucrezi de acasă, am conceput o listă care te va ajuta să profiți la maximum de noul loc de muncă și să îți păstrezi motivația.
Sfaturi importante privind munca de acasă
Creează un spațiu de lucru dedicat
Pentru a rămâne productiv și motivat, este extrem de important să îți creezi un spațiu dedicat, care să îți permită să stai jos în fiecare zi, similar spațiului de la birou. Oricât de tentant ar suna statul cu laptopul pe canapea sau în pat, acest lucru nu este posibil pe termen lung sau în mod regulat.
Dacă ai acasă o cameră liberă, este nemaipomenit! Poți să o transformi în propriul spațiu de lucru: pe lângă faptul că îți va asigura un loc în care să intri în fiecare dimineață, te va ține la mică distanță de ce se întâmplă în restul casei. Totuși, dacă nu ai luxul oferit de o cameră liberă, instalează-ți un birou oriunde ai spațiu liber sau lucrează, de exemplu, la masa din sufragerie. Cel mai important lucru este să găsești un loc care să îți permită să stai jos confortabil și să te concentrezi.
Respectă o rutină de dimineață
Abține-te să îți fixezi ceasul să sune din prima zi cu un minut înainte de a începe să lucrezi. Respectarea unei rutine matinale eficiente te va pregăti pentru o zi productivă. Trezește-te, fă un duș, îmbracă-te (nu ai merge la serviciu în pijama, nu este cazul nici acasă!), pregătește-ți o cafea și micul dejun, apoi apucă-te de treabă.
Împarte-ți ziua de lucru
Dacă munca de acasă va deveni o activitate obișnuită pentru tine, o divizare eficientă a zilei sau crearea unui „program de lucru” este esențială pentru a duce treaba la bun sfârșit. Un avantaj al muncii de acasă constă în flexibilitatea cu care poți aborda orele lucrate. Dacă ești mai productiv dimineața, trezește-te și începe să lucrezi mai devreme. Dacă preferi să lucrezi mai târziu în cursul zilei, nu este nevoie să fii cel mai matinal. Nu trebuie decât să te asiguri că îți îndeplinești numărul de ore impuse și că poți fi contactat în timpul programului de lucru dacă șeful sau colegii tăi țin să respecte tradiționalul program de la 9:00 la 17:00.
Stabilește ce vei mânca în cursul zilei
Cu propria bucătărie la una sau două uși distanță, poate fi extrem de tentant să te plimbi prin casă în căutare de gustări. Atunci când te trezești dimineața sau cu o seară înainte, stabilește ce vei mânca în cursul zilei, similar modului în care ai proceda dacă ai merge la birou, și nu uita să respecți pauzele de masă programate.
Abține-te să accesezi rețelele de socializare
Rețelele de socializare au fost concepute pentru a fi accesate cu ușurință, ceea ce înseamnă că îți pot distrage atenția extrem de ușor. Nu uita că este vorba tot despre o zi de lucru, indiferent dacă ești acasă sau nu. Prin urmare, pentru a evita ca atenția să îți fie complet acaparată de mirajul rețelelor de socializare atunci când ar trebui să lucrezi la ceva anume, dezactivează notificările până când termini treaba.
Profită din plin de chatul video
Lucrul de acasă îți poate da o senzație de izolare, mai ales dacă rămâi acasă timp îndelungat sau ești obișnuit să lucrezi într-un mediu de birou. Dacă anumite aspecte pot fi rezolvate la telefon sau printr-un apel video, alege această opțiune în schimbul e-mailului. În caz contrar, singura persoană cu care ai putea ajunge să interacționezi verbal până la sfârșitul zilei este curierul!