Tunderea și vopsirea părului acasă sunt activități cel puțin îndrăznețe. Mulți dintre noi ar prefera să își lase părul pe mâinile profesioniștilor decât să încerce să fie propriii stiliști. Uneori, însă, nu este posibil să mergi la salon, așadar, trebuie să iei taurul de coarne, mai ales dacă îți dorești în permanență o culoare intensă a părului și să eviți despicarea vârfurilor. Există online o mulțime de tutoriale excelente, în funcție de lungimea, stilul și textura părului tău. Până te decizi ce să alegi, noi ți-am pregătit o listă cu recomandări și precauții.
Pentru tuns:
Investește în foarfece de calitate
Evită cu orice preț foarfecele clasice sau cele de bucătărie. (Lamele neascuțite pot duce la și mai multe fire despicate). Comandă foarfece cu lama ascuțită, tipice celor folosite în saloane, pentru a obține o tunsoare precisă și îngrijită. Vor face aproape toată treaba în locul tău!
Dacă poți, încearcă să eviți tunsul integral
Chiar dacă ai reuși să îți tunzi cât de cât corect vârfurile despicate sau bretonul, este destul de riscant să încerci o tunsoare complet nouă. Ni se pare o provocare pe care nu merită să o accepți. În primul rând, va fi foarte dificil să îți tunzi corect partea din spate. În plus, stiliștii sunt instruiți să țină cont de forma feței clientului. Tu te-ai putea trezi cu o tunsoare care îți va scoate prea mult în evidență linia maxilarului sau va da impresia de obraji mai rotunzi. Dacă tunsoarea actuală nu mai arată ca la început pentru că părul îți crește, ai putea apela la împletit, la agrafe sau la coafuri cu părul prins la spate până când vei putea merge din nou la salon!
Tunde pe părul umed sau uscat, în funcție de textura acestuia
Dacă ai părul întins, este indicat să îl tunzi cât timp este umed pentru a obține o tunsoare cât mai precisă și a prinde cu foarfecele chiar și firele rebele. În cazul părului creț sau ondulat, ai putea obține rezultate mai bune dacă este uscat, astfel încât îți vei putea da mai bine seama care va fi rezultatul final. De asemenea, îți recomandăm să eviți scurtarea bretonului pe părul umed, întrucât acesta are tendința de a se ridica în timp ce se usucă și ai putea obține o lungime mai scurtă decât cea dorită!
Pentru vopsit:
Evită vopseaua din comerț dacă ai părul vopsit la salon
Șansele de a găsi o nuanță identică cu cea pe care expertul în colorarea părului a combinat-o pentru tine sunt aproape nule. Te-ai putea trezi cu o culoare ternă sau cu o nuanță foarte diferită de cea naturală, de la rădăcină, în comparație cu vârfurile vopsite.
Alege o cremă tonifiantă sau un lac de păr, pentru a-i intensifica culoarea
Folosirea unui lac semipermanent poate revitaliza culoarea ternă a părului și neutraliza tonurile arămii. În plus, deoarece nu pătrunde în firul de păr (rămâne doar la suprafață), nu trebuie să cauți o nuanță identică cu cea actuală. Nu schimbi complet culoarea, doar o intensifici, așadar, schimbarea va părea mult mai naturală și mai discretă.
Folosește pudre și sprayuri pentru colorarea rădăcinilor
Dacă ai rădăcini grizonante și vrei să le maschezi rapid, optează pentru o pudră sau un spray colorant, ideale pentru retușuri (sunt produse cu acțiune temporară și ies la spălare, așadar, nu ai de ce să te îngrijorezi dacă faci vreo greșeală!). Dacă nu ai astfel de produse la îndemână, puțin fard pentru sprâncene aplicat cu o pensulă de machiaj ar trebui să aibă cam același efect!