Luna mondială a veganismului, sărbătorită în fiecare an în noiembrie, implică o lună întreagă dedicată celebrării distanței lungi parcurse de mișcarea vegană în ultimii ani. Evenimentul recunoscut pe plan internațional încurajează, educă și promovează beneficiile unui stil de viață pe bază de plante, nu doar pentru animale și mediu, ci și pentru noi.
Nu trebuie să fii deja vegan pentru a te implica. Indiferent dacă te interesează veganismul, ești momentan vegetarian și vrei să faci următorul pas sau vrei să aduci mici schimbări stilului tău de viață, această lună îți oferă ocazia perfectă de a acorda o șansă veganismului!
De ce devin oamenii vegani?
Pentru animale
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să devină vegani este stoparea exploatării animalelor și utilizarea acestora în industria alimentară și a frumuseții.
Pentru propria sănătate
Adoptarea unei diete vegane bine planificate îi poate asigura organismului toate vitaminele și elementele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa corect. De asemenea, este o ocazie excelentă de a învăța mai multe despre alimente, diete și gătit sănătos.
Pentru mediu
Obținerea produselor din carne și a altor produse de origine animală implică o povară uriașă pentru mediu de la culturile și resursele de apă necesare pentru hrănirea animalelor la transport și alte procese ce diferă de la o fermă la alta.
Moduri în care poți susține anul acesta Luna mondială a veganismului
1. Optează pentru produse cosmetice vegane
Produsele vegane nu mai reprezintă o nișă de piață. Pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt interesați de un stil de viață etic, frumusețea vegană devine mai accesibilă ca oricând. Zilele în care aveai o mică selecție la îndemână sunt de mult apuse; astăzi îți poți umple coșul cu produse vegane fără nicio problemă!
Sunt produsele cosmetice vegane și cele netestate pe animale același lucru?
În mod surprinzător, acești doi termeni nu înseamnă același lucru. Produsele cosmetice vegane și cele netestate pe animale (cruelty-free) sunt înrudite, însă nu toate produsele vegane sunt cruelty-free și viceversa.
Cosmeticele vegane nu conțin produse sau ingrediente de origine animală, cum ar fi mierea, lanolina, ceara de albine și carminul. Cu toate acestea, mai pot fi testate pe animale în anumite piețe din lume.
Produsele cruelty-free se referă la procesul prin care sunt fabricate, și nu la ingrediente, prin urmare, poți găsi produse care nu sunt testate pe animale, dar care pot totuși conține ingrediente de origine animală.
Obișnuiește-te să verifici ambalajul produselor cosmetice; produsele 100% vegane sunt etichetate în mod vizibil cu certificarea aferentă.
Sfat important: nu trebuie să îți schimbi toate produsele deodată! Odată ce un produs se termină, înlocuiește-l cu o alternativă vegană. Pe lângă faptul că pot fi mai accesibile ca preț, cosmeticele vegane vor favoriza și reducerea cantității de deșeuri.
2. Adoptă o dietă vegană
Nu poți deveni vegan peste noapte sau, cel puțin, majoritatea oamenilor nu pot. Totuși, Luna mondială a veganismului oferă ocazia perfectă de a face cât mai multe schimbări posibile. Micile schimbări aduse dietei tale zilnice sunt una dintre cele mai eficiente metode de a crește consumul alimentelor pe bază de plante.
Poți începe cu renunțarea la carne sau produse lactate ori cu schimbarea unei mese zilnice și să continui cu alte ajustări. Există alternative pe bază de plante pentru aproape orice tip de aliment imaginabil, făcând trecerea puțin mai ușoară. Ce ar fi să înlocuiești laptele de vacă cu lapte de soia, iar untul, cu ulei de cocos sau margarină?
Există mii de rețete vegane și numeroase restaurante oferă acum un număr de opțiuni pe bază de plante, având astfel excelenta ocazie de a-ți răsfăța papilele gustative!
3. Organizează o masă vegană la serviciu
Poți susține Luna mondială a veganismului anunțându-i pur și simplu pe toți și demonstrându-le cât de delicioasă, hrănitoare și sănătoasă poate fi o dietă vegană. Organizează o echipă complet vegană, un prânz sau o cină la birou, și pregătiți rețetele voastre vegane preferate. Dacă nu este posibil, ce ar fi să prepari o prăjitură pe care să o împarți la serviciu? Nu a fost niciodată mai simplu să înlocuiești ouăle, laptele și untul dintr-o rețetă și punem pariu că niciunul dintre colegii tăi nu va simți diferența!