Spălarea corectă a mâinilor ar trebui să fie o acțiune regulată pe parcursul unei zile. Este unul dintre cele mai eficiente moduri de a preveni răspândirea bacteriilor și de a te proteja de boli precum gripa.
Când trebuie să mă spăl pe mâini?
Trebuie să îți speli mâinile:
- înainte și după manipularea alimentelor în stare brută precum carnea și legumele;
- înainte de consumarea sau manipularea hranei;
- după suflatul nasului, strănutat sau tușit;
- după folosirea toaletei;
- după schimbarea unui scutec;
- după atingerea oricărui animal, inclusiv animalele de companie;
- după folosirea unui mijloc de transport în comun.
Dacă nu ai acces la apă curentă curată și săpun, folosirea unui dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool după oricare dintre aceste acțiuni este, de asemenea, eficace.
Cum să te speli corect pe mâini
Spălarea corectă a mâinilor ține la distanță murdăria, virusurile și bacteriile. Se recomandă să te speli pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde sau atât cât îți ia să cânți „La mulți ani!” de două ori!
Ghidul tău pas cu pas pentru mâini curate
1. Umezește-ți mâinile cu apă.
2. Aplică direct în palme o cantitate suficientă de săpun pentru a-ți acoperi ambele mâini.
3. Freacă-ți mâinile una de cealaltă.
4. Freacă dosul unei palme cu cealaltă mână și curăță spațiul dintre degete.
5. Freacă-ți din nou mâinile una de cealaltă, precum și spațiul dintre degete.
6. Freacă dosul degetelor de palma opusă.
7. Acordă o atenție deosebită degetelor mari, frecându-le unul de celălalt.
8. Curăță vârfurile degetelor prin frecarea lor de palma opusă.
9. Clătește bine mâinile cu apă.
10. Usucă-ți complet mâinile cu un prosop din hârtie, folosește același prosop pentru a închide robinetul și aruncă imediat prosopul la coșul de gunoi.
11. Evită uscarea mâinilor prin aplicarea unei creme intens hidratante după fiecare spălare. Poți afla aici mai multe detalii despre îngrijirea mâinilor uscate.