După adoptarea unui nou stil de viață, care include purtarea obligatorie a măștii sau a unei protecții pentru față în magazine, supermarketuri și în mijloacele de transport în comun, începem să ne confruntăm cu probleme ale tenului.
Mulți dintre noi nu suntem obișnuiți să purtăm masca timp îndelungat și începem să ne confruntăm cu probleme ale pielii care intră în contact cu masca. Această afecțiune este de fapt o acnee provocată de purtarea măștilor, fiind cunoscută și ca „mascnee”. Este o problemă reală, iar astăzi încercăm să aflăm care sunt cauzele mascneei și cum poți încerca să o previi.
Ce este mascneea?
Mascneea este o iritație a tenului, fiind cauzată de frecarea constantă a materialului măștii de piele. Acest tip de acnee este cunoscut și ca „acnee mecanică” și apare de obicei la persoanele care poartă mască timp îndelungat.
Pe lângă fricțiunea constantă, mascneea este declanșată și de blocarea porilor cu transpirație, sebum, machiaj și de bacteriile care rămân pe pielea acoperită de mască. Acești factori pot provoca imperfecțiuni sub forma coșurilor, a bubițelor, foliculitei, iritației și roșeții.
Cum poți preveni mascneea?
În prezent, purtarea măștii este necesară în numeroase situații, așadar, prevenția este cea mai bună soluție împotriva acneei mecanice.
Avem și vești bune! Dacă suferi deja de mascnee sau vrei să previi apariția ei, există câteva soluții pe care le poți încerca.
Spală sau schimbă măștile în mod regulat
Indiferent dacă ai cumpărat măști textile reutilizabile sau le-ai cusut singură, este foarte important ca măștile din material textil să fie întotdeauna curate. Bacteriile și impuritățile se vor acumula în timp pe suprafața măștii, prin urmare, ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci dacă vrei să eviți iritarea tenului este să porți iar o mască folosită. Propune-ți să speli măștile la temperatură ridicată după ce le-ai purtat o zi întreagă.
Dacă porți măști de unică folosință, înlocuiește-le cât mai des cu putință și evită atingerea lor directă, folosindu-te de benzile elastice cu prindere după urechi.
Curăță-ți (corect) tenul de două ori pe zi
Întrucât impuritățile, sebumul, transpirația și bacteriile se acumulează pe pielea de sub mască, este esențial să te speli pe față atât înainte, cât și după purtarea măștii, dacă vrei să eviți iritațiile.
Dacă ai tenul deja iritat, caută un gel de curățare delicat. În cazul în care pielea ta este predispusă la acnee, caută un gel cu acid salicilic, care elimină impuritățile ce pot înfunda porii.
Ar putea fi tentant să te speli pe față mai mult decât de obicei, însă îți recomandăm să rămâi la ritualul tău obișnuit de dimineață și seară pentru a nu usca tenul, provoca iritații sau roșeață.
Menține-ți tenul hidratat
Este foarte important să îți menții tenul cât mai hidratat pe parcursul zilei pentru a fortifia bariera cutanată. Caută ingrediente reconfortante precum ceramidele, glicerina și niacinamida, care îmbunătățesc nivelul de hidratare a pielii.
Poartă cât mai puțin machiaj
Porii tăi luptă deja împotriva transpirației și a bacteriilor de sub mască; nu îți mai încărca tenul și cu machiaj! Dacă îți dai jos masca de multe ori în timpul zilei și îți dorești o anumită acoperire a tenului, o cremă hidratantă nuanțatoare sau o cremă BB este o soluție inspirată.
Întrucât jumătate din față îți va fi acoperită de mască, ce ar fi să te concentrezi în schimb pe machiajul ochilor și să atragi atenția asupra lor?