În cadrul episodului de astăzi dedicat demontării miturilor despre protecția solară, dezbatem toate detaliile legate de arsurile solare. Ce ar fi să clarificăm niște lucruri? Arsurile solare...
- - NU sunt un ritual esențial pentru un bronz auriu, sărutat de soare.
- - NU te pot afecta doar în timpul vacanței, să spunem, pe o plajă scăldată în soare din Bahamas.
- - NU afectează doar anumite tonuri ale pielii.
Acum că știm ce nu sunt arsurile solare, îți propunem să aflăm mai multe detalii despre ce înseamnă ele de fapt pentru pielea ta, cum le poți preveni și calma, precum și ce riscuri implică pe termen scurt și lung.
Ce sunt arsurile solare
Pe scurt, arsurile solare se referă la pielea roșie și dureroasă și la senzația de căldură ce radiază de la suprafața ei. Aceste simptome se pot dezvolta după expunerea la prea multe raze UV. Ele pot varia de la o senzație neplăcută și o culoare roz a pielii până la o piele dureroasă, care formează bășici și se cojește. Totuși, ceea ce se întâmplă sub stratul vizibil al pielii este mult mai complex decât ce poate percepe ochiul.
Melanina, cea care determină pigmentul pielii și o protejează de soare, contribuie la închiderea tonului pielii expuse la raze UV. Întrucât toți avem niveluri diferite de melanină în piele, această reacție se manifestă diferit (de la nuanțe de roz la un bronz profund). Totuși, toate reacțiile sunt semne ale deteriorării celulare a pielii.
Dacă pielea neprotejată este expusă la soare timp îndelungat, apare o reacție inflamatorie care poate duce la o piele umflată, înroșită și dureroasă. Acestea sunt arsurile solare.
Riscurile arsurilor solare
Arsurile solare = lezare a pielii. Pe termen scurt, te poți confrunta cu o senzație de disconfort, cu o piele dureroasă, cu bășici care se cojesc. Totuși, pielea rămâne afectată chiar și după revenirea la starea ei normală. Arsurile solare accelerează îmbătrânirea pielii și pot provoca diferite tipuri de cancer al pielii, inclusiv melanom (cea mai periculoasă formă).
Skin Cancer Foundation a raportat că pielea arsă de soare și care formează bășici chiar și o singură dată în copilărie/adolescență poate cel puțin dubla riscul de a dezvolta melanom mai târziu în viață. Arsurile solare nu sunt „amintiri din vacanță” și nici inevitabilitatea expunerii la soare, ci mai degrabă un mod prin care pielea îți transmite că a fost afectată nu doar la exterior, ci și la un nivel mai profund.
Este adevărat că poți fi mai predispus la arsuri solare dacă nivelul de melanină din piele este mai scăzut. Totuși, dacă ai pielea mai închisă, nu înseamnă că ești automat imun la arsuri solare sau la probleme ale pielii. Toate tonurile pielii sunt predispuse la arsuri solare și chiar și o nuanță trandafirie poate indica prezența lor.
Cum poți preveni arsurile solare
Protejarea pielii expuse la soare este esențială, întrucât arsurile solare pot fi prevenite. Nu aștepta să observi semnele de avertizare deoarece este mult prea târziu să acționezi și nu mai poți repara răul produs. Recomandările noastre pentru prevenirea disconfortului creat de arsurile solare:
- - Aplică întotdeauna cremă de protecție solară pentru a-ți proteja pielea. Recomandăm întotdeauna alegerea unei creme cu FPS de cel puțin 30 și aplicarea ei o dată la câteva ore (sau și mai frecvent dacă intri și ieși din piscină/transpiri/ești activ în soare).
- - Urmărește des prognoza pentru indicele UV deoarece pielea poate fi expusă la niveluri ridicate de radiații UV, care o pot afecta, chiar și în zilele înnorate și mohorâte.
- - Caută locuri umbrite; poartă o pălărie, stai sub o umbrelă sau într-un adăpost și evită expunerea directă mai ales în intervalul orar în care soarele este cel mai puternic (de obicei, între orele 11:00-15:00).
- - Poartă îmbrăcăminte și accesorii cu un strat suplimentar de protecție UV, cum ar fi ochelarii de soare.
Ce să faci dacă pielea ta prezintă simptome de arsuri solare
Uneori, în pofida tuturor eforturilor, arsurile solare nu pot fi evitate. Iată ce să faci și ce să nu faci dacă observi că pielea ta a reacționat la soare:
- - Calmează pielea dureroasă cu o loțiune după plajă cu efect răcoritor sau cu o cremă hidratantă îmbogățită cu ingrediente nutritive precum aloe vera. Dacă îți simți pielea fierbinte, ar fi o idee inspirată să ții crema hidratantă preferată la frigider, pentru un efect răcoritor imediat și mai puternic.
- - Răcorește pielea imediat ce observi că devine roșie. Poți să faci o baie rece sau să o calmezi cu o compresă cu gheață.
- - Nu interveni dacă observi că pielea formează bășici sau se cojește. Ar putea fi tentant, însă evită să decojești pielea exfoliată sau să spargi bășicile. Pielea are nevoie să se vindece singură, în propriul ei ritm. Ai putea să îi agravezi starea dacă intervii.
- - Hidratează-te în permanență. Bea multă apă sau băuturi bogate în electroliți (cum ar fi apa de nucă de cocos sau băuturile pentru sportivi). Corpul tău va depune eforturi duble pentru a se vindeca de arsuri solare și va începe să folosească rapid din rezervele de apă, așadar, este important să te hidratezi.
- - Dacă suferi de simptome severe (bășici dureroase, febră etc.), solicită imediat sfatul medicului. Îți recomandăm să discuți cu un medic și în cazul unui copil care suferă de arsuri solare.