Un somn odihnitor pe timp de noapte este la fel de important ca „cele cinci porții de fructe și legume consumate zilnic” și ca exercițiile fizice regulate. În timp ce dormim, creierul și corpul folosesc acest interval pentru regenerare, creștere, întreținere, dar și pentru a se pregăti cu forțe proaspete pentru ziua următoare. Dacă depui eforturi pentru a te bucura de cele 7-9 ore de somn recomandate pe timp de noapte, citește ghidul nostru pentru un somn odihnitor și descoperă soluțiile benefice pentru tine.
Crește expunerea la lumină puternică în cursul zilei
Organismul nostru este controlat de un ceas biologic ce funcționează în cursul unei zile complete, denumit ritm circadian. Acesta ne influențează creierul, corpul și hormonii, ceea ce ne ajută să rămânem treji, însă și atenționează organismul atunci când este timpul pentru somn. Expunerea la lumină naturală sau puternică în cursul zilei contribuie la reglarea ritmului circadian, ceea ce îmbunătățește, pe de altă partă, nivelul de energie din timpul zilei, dar și calitatea și durata somnului pe timp de noapte.
Nu consuma cafeină spre sfârșitul zilei
Multe persoane se bazează la un moment dat pe o doză de cafeină pentru a face față provocărilor de peste zi. Este o soluție ușor accesibilă, care ne oferă adesea doza de energie necesară atunci când începem dimineața cu pași lenți sau ne simțim lipsiți de vlagă după-amiaza. Așadar, consumul băuturilor cu cafeină după orele 15:00-16:00, în special dacă prezinți sensibilitate la cafeină sau ai probleme cu somnul, nu este recomandat dacă intenționezi să te bucuri de un somn profund noaptea.
Gândește-te să iei un supliment pentru dormit
Sunt disponibile câteva suplimente alimentare care pot contribui la asigurarea unui somn odihnitor pe timp de noapte, inclusiv:
Ginkgo biloba
Un extract natural pe care îl poți lua cu 30-60 de minute înainte de culcare și care are numeroase beneficii dovedite pentru sănătate, inclusiv favorizarea unui somn mai odihnitor, relaxare și detensionare.
Rădăcină de valeriană
Mai multe studii au demonstrat faptul că rădăcina de valeriană poate contribui la prelungirea duratei somnului dacă este administrată cu maximum 2 ore înainte de culcare.
Levănțică
O plantă puternică și comună, care poate contribui la relaxare, detensionare și asigurarea unui somn mai îndelungat și neîntrerupt pe timp de noapte.
Îmbunătățește ambianța din dormitor
Amenajarea dormitorului și ambianța pe care o creezi pot juca un rol important asupra rapidității cu care adormi. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce dormi atât de bine într-un hotel, acesta poate fi răspunsul!
Temperatura optimă, o saltea și o pernă confortabilă, un așternut plăcut, precum și o încăpere curată și ordonată te pot ajuta să te relaxezi și să te bucuri cât mai repede de un somn profund.
Pentru a îmbunătăți ambianța din dormitor, încearcă și să reduci la minimum zgomotele din exterior, lumina sau luminile artificiale provenite de la ceasuri ori un televizor și să te asiguri că te afli într-o cameră curată, care permite relaxarea.
Relaxează-te și răsfață-te seara
Cum mulți dintre noi avem parte de un program zilnic încărcat și agitat, poate fi dificil să adormim noaptea, mai ales dacă nu ne putem abține să închidem cât mai repede smartphone-ul sau televizorul.
Destinde-te la sfârșitul zilei înlocuind tehnologia cu o seară relaxantă și fără întreruperi petrecută acasă, înainte de a merge în pat. Răsfață-te făcând o baie fierbinte cu spumantul sau sărurile preferate și îngrijește-ți pielea cu o mască facială. Ascultă muzică relaxantă și lasă-te absorbită de o carte captivantă până când este momentul să te lași purtată în lumea viselor!