Soare, splendidul soare! Toată lumea este fericită atunci când își face apariția. Soarele înseamnă grătare, mers la plajă, bronzat și un sentiment general de fericire. Pe lângă faptul că ne permite să petrecem mai mult timp în aer liber și să ne bucurăm de un ten strălucitor, știai că soarele joacă un rol important și în menținerea unui nivel optim de vitamina D? Să descoperim împreună de ce avem nevoie de vitamina D și cum ne putem menține un nivel optim.
De ce avem nevoie de vitamina D?
Vitamina D îndeplinește o multitudine de funcții importante în organism. Un deficit de vitamina D te-ar putea face să te simți destul de rău. Acest element nutritiv există sub două forme (vitamina D2, derivată din plante, și vitamina D3, produsă prin expunerea la soare) și este necesar pentru a încuraja organismul să absoarbă calciul și fosfatul din alimentație. Motivul pentru care vitamina D este atât de importantă este că ajută la formarea oaselor, a dinților și a mușchilor sănătoși. Vitamina D mai este importantă pentru organism întrucât contribuie la susținerea sănătății sistemului imunitar, a creierului și a sistemului nervos.
Surse excelente de vitamina D
Soarele
În lunile de primăvară și vară, organismul nostru produce suficientă vitamina D doar prin scurtele perioade petrecute la soare, în care zone ale corpului precum antebrațele și picioarele sunt expuse la razele solare. Totuși, dacă ai pielea mai închisă, este necesar să petreci mai mult timp la soare decât cineva cu pielea mai deschisă pentru ca organismul tău să producă aceeași cantitate de vitamina D.
Dacă nu ești o fană a timpului petrecut în aer liber și te gândești că este suficient să stai lângă o fereastră luminată de soare, ne temem că acest lucru nu te va ajuta. Vara, soarele emană raze UVB de care pielea ta are nevoie pentru a dezvolta importanta vitamină care nu poate trece printr-o fereastră. Așadar, este nevoie să ieși afară și să te bucuri de razele soarelui pe pielea ta!
Totuși, nu uita: dacă petreci perioade prelungite în aer liber, este necesar să îți menții pielea protejată prin aplicarea unei creme de protecție solară cu FPS de cel puțin 15 și să petreci timp și la umbră.
Alimentația
Din nefericire, soarele nu binevoiește să își facă apariția timp de 365 de zile pe an, prin urmare, mai există alte câteva surse la care poți apela pentru a acoperi necesarul de vitamina D, prima fiind alimentația.
Iubitorii de pește vor fi încântați! Peștele gras precum somonul, sardinele, heringul și tonul conservat sunt toate surse excelente de vitamina D, la fel și ficatul și carnea roșie. Dacă nu consumi carne sau pește, poți obține un aport scăzut de vitamina D din gălbenuș de ou și ciuperci.
Din nefericire, nu putem obține întreaga cantitate de vitamina D de care organismul nostru are nevoie doar din alimente. Așadar, dacă soarele nu își face apariția sau te îngrijorează expunerea pielii la soare, poți lua suplimente.
Suplimentele de vitamina D
Medicii recomandă ca adulții și copiii cu vârsta de peste un an să ia zilnic un supliment care să conțină 10 mcg de vitamina D, în special în lunile mai reci și mai întunecate. Dacă prezinți un risc mai ridicat de deficit de vitamina D (copii sub 5 ani, peste 65 de ani, femei însărcinate), ar fi indicat să iei un supliment pe tot parcursul anului.