Uneori, fără să ne dăm seama, putem exagera cu mâncarea sau băutura la o cină, eveniment sau petrecere. După un mic exces de băutură, ne putem trezi cu o mahmureală supărătoare a doua zi. Deși nu există un „leac” pentru mahmureală, îți dezvăluim secretele noastre care te vor ajuta să eviți sau să minimizezi acea senzație neplăcută de a doua zi. Dă plapuma la o parte, te vom pune pe picioare!
Înainte de petrecere
- Reține că cele mai recente orientări privind consumul de alcool recomandă consumul ocazional a (pst! – maximum 14 unități de alcool pe durata unei săptămâni). Este important de reținut și faptul că această informație este estimativă. Numărul de unități poate varia, în special în cazul persoanelor care urmează un tratament sau care suferă de orice tip de afecțiuni. În plus, orientările Chief Medical Officer destinate femeilor însărcinate recomandă evitarea consumului de alcool pe toată durata sarcinii.
- Alege cu grijă alcoolul pe care îl consumi. Anumite opțiuni mai ieftine pot fi mai slab rafinate și pot provoca o mahmureală mai puternică a doua zi.
- Mănâncă și menține-ți buna dispoziție. „Pregătirea” stomacului nu este un mit; rezistă tentației de a bea pe stomacul gol. Mănâncă ceva consistent înainte de a ieși sau optează pentru un bol de cereale ori o banană cu iaurt. Hrana sățioasă va încetini absorbția alcoolului în sânge.
- Asigură-te că ai la tine o sticlă de apă atunci când mergi la o petrecere. Este o idee excelentă să te hidratezi pe tot parcursul zilei.
La petrecere
- Pentru ca a doua zi să nu pară nesfârșită (și poate inclusiv să eviți complet mahmureala), bea un pahar de apă după fiecare băutură alcoolică consumată. În aceste momente, sticla de apă pe care o ai în geantă este foarte utilă.
- Dacă intenționezi să consumi băuturi tari în cursul nopții, optează pentru cele de culoare deschisă. Băuturile spirtoase în nuanțe mai intense precum whiskey sau coniac conțin un nivel mai ridicat de congeneri. Studiile sugerează că aceștia sunt compușii care înrăutățesc simptomele mahmurelii. Este important de reținut și faptul că vinul roșu este băutura care conține cel mai ridicat nivel de congeneri.
- Evită să amesteci băuturile pe cât posibil. Deși nu există o dovadă concretă care să confirme că amestecarea băuturilor alcoolice înrăutățește simptomele mahmurelii, acest fapt ne poate determina adesea să bem mai mult. Limitează-te la băutura preferată.
După petrecere
- Continuă să te hidratezi până ajungi acasă de la petrecere.
- Atunci când te trezești, nu lua imediat analgezice deoarece anumite medicamente pe bază de aspirină îți pot irita stomacul deja greu încercat.
- Limitează consumul de cafeină. Simptomele deshidratării se vor resimți pe tot parcursul zilei, așadar, este important să nu renunți la hidratarea intensă. Gândește-te la apă de cocos, o băutură sportivă sau orice altă băutură rehidratantă.
- Rezistă poftei de dulce. Dulciurile te-ar putea ajuta să te simți mai bine pentru câteva minute, însă trebuie să te aștepți la o senzație neplăcută imediat după aceasta. În schimb, optează pentru fructe proaspete, bogate în potasiu, precum bananele și kiwi, sau pentru un smoothie delicios de casă.
- Ieși afară și respiră puțin aer proaspăt. Chiar și o plimbare înviorătoare de 15 minute va face minuni și îți va accelera metabolismul.
- Indiferent ce vei face, nu mai bea alcool. Pentru a-i oferi organismului timp de recuperare, este recomandat să ții la distanță alcoolul pentru cel puțin 48 de ore.