Tendințele în materie de frumusețe și îngrijire a pielii există de când lumea, însă eforturile pe care oamenii le fac în zilele noastre pentru a-și atinge idealul de frumusețe nici nu se pot compara cu ceea ce încercau cu secole în urmă atât femeile, cât și bărbații! Astăzi, călătorim în timp pentru a descoperi la ce trucuri de frumusețe bizare și deseori periculoase apela lumea.
1. Conținutul de mercur din cosmetice avea consecințe fatale
În zilele noastre, dacă tenul ni se umple de coșuri sau suferim de acnee, putem apela la ingrediente precum uleiul de arbore de ceai sau niacinamidă pentru calmarea simptomelor, însă în trecut, lumea folosea toxicul mercur pentru a reduce imperfecțiunile pielii. Fiind renumit pentru efectul de îndepărtare radicală a coșurilor (sau, după informațiile de care dispunem astăzi, pentru iritarea severă a tenului), mercurul se absorbea rapid în piele și avea ca rezultat o mulțime de efecte adverse îngrozitoare, cum ar fi malformații congenitale, probleme cu ficatul și rinichii, depresie și chiar și deces.
2. Plumbul se folosea pentru albirea tenului
În secolul al XVIII-lea, femeile credeau că paloarea feței era un semn de bunăstare și apelau la metode extreme pentru a-și albi tenul. Fără a cunoaște pericolele la care se expuneau, acestea combinau pulberea de plumb cu oțet și aplicau amestecul pe toată fața, zi de zi. Rezultatul consta într-un aspect mai neted al tenului, însă și în otrăvirea lentă a femeilor cu reacții adverse, inclusiv încărunțirea părului, ten uscat, dureri abdominale și chiar și constipație.
3. Se foloseau chimicale periculoase pentru machiajul fumuriu
Cu mult înainte ca machiajul smokey eyes să fie vedeta unei seri de weekend în oraș, egiptenii antici creau machiaje exagerate ale ochilor din dorința de a-și atinge idealul de frumusețe. În prezent, apelăm la paleta noastră indispensabilă sau la tuș de ochi lichid, însă egiptenii antici foloseau un amestec bizar de chimicale nocive. Machiajul întunecat al ochilor se obținea cu un amestec de cupru, sulfură de plumb și kohl, o pastă obținută din funingine și metal, de obicei, plumb, mangan sau cupru. Deși machiajul era dramatic și fascinant, în realitate, amestecul de chimicale provoca la un moment dat iritabilitate, insomnie și instabilitate psihică.
4. Razele X se foloseau pentru îndepărtarea părului nedorit
Pensat, ras, epilat, epilat cu ceară... în zilele noastre, există numeroase metode de îndepărtare a părului nedorit de pe corp. Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu descoperirea razelor X, femeile au dispus de o metodă alternativă. Înainte ca efectele complete ale razelor X să fie cunoscute, specialiști autoproclamați au deschis saloane în care femeile se supuneau la intervale îndelungate de expunere la raze X, care duceau în cele din urmă la pierderea permanentă a părului! Au durat decenii până când efectele reale să devină vizibile, iar procedura să fie interzisă, însă pentru miile de cliente care au suferit desfigurări ale pielii, ulcerații și excrescențe cancerigene, învățămintele au venit prea târziu.
5. Femeile își smulgeau firele de pe linia părului
În secolele XV-XVI, din dorința de a semăna mai mult cu ocupanta tronului, Regina Elisabeta I, femeile își pensau complet sprâncenele și își smulgeau majoritatea firelor de pe linia părului. Au! Pe lângă dorința de a o imita pe regină, femeile din secolul al XV-lea preferau, conform mărturiilor scrise, o linie a părului mai înaltă, întrucât se credea că fruntea mai amplă este un semn de inteligență superioară!
Firește, niciuna dintre aceste metode de machiaj și îngrijire a pielii nu se mai folosește în zilele noastre, însă aceste informații ne fac să ne întrebăm... ce va crede peste un secol lumea despre ingredientele și produsele pe care le adorăm astăzi?