Atunci când ceasul a bătut de miezul nopții pe 31 decembrie, nu am întâmpinat doar un nou an, ci și un nou deceniu. Chiar dacă anii 2010 au avut suișuri și coborâșuri, au marcat și deceniul care a adus în viețile noastre unele dintre cele mai emblematice tendințe de frumusețe. Pentru a sărbători intrarea în noul deceniu, încercăm să ne amintim unele dintre cele mai importante momente din lumea frumuseții ale ultimilor zece ani.
2010: „ochi de pisică” fumurii, în dungi groase
Machiajul „ochi de pisică” fumuriu, în dungi groase, ne-a determinat pe toți să ne întrebăm în 2010 dacă persoanele care îl purtau încercau să își dezvăluie latura gotică sau nu își îndepărtaseră machiajul purtat cu o seară înainte. Nu, era doar lookul anului 2010! Creat cu dermatograf ușor de estompat, acest look a fost adoptat de modele, vedete pop și celebrități.
2013: machiajul „așa m-am trezit”
Tendințele deceniului au alternat în mod evident între machiajul încărcat și cel cât se poate de natural. În 2013, machiajul „așa m-am trezit” a început să câștige în popularitate, crescând și numărul selfie-urilor postate pe rețelele de socializare cu hashtagul #IWokeUpLikeThis (chiar dacă, la o privire mai atentă, multe dintre aceste imagini aveau un număr impresionant de filtre). Ne place la nebunie lookul „mai puțin înseamnă mai mult” și nu ne-am dori să renunțăm la această tendință, apelând la produse de îngrijire de calitate superioară, pentru un ten cu un aspect sănătos și radios în mod natural, la care am adăuga un strat discret de mascara cu efect de alungire.
2014: conturarea și iluminarea feței
Importanța acordată imaginii vedetelor de televiziune a influențat în mod incontestabil manifestarea culturii populare în societatea de consum în ultimul deceniu, jucând un rol foarte important în materie de inspirație pentru machiaj. În 2014, conturarea feței nu era o tehnică absolut nouă, însă a devenit o tendință populară datorită lui Kim Kardashian-West și a make-up artistului personal, Mario Dedivanovic. După postarea tutorialelor live și a videoclipurilor „how-to” de pe Instagram, nu a durat mult până să încercăm toate să ne sculptăm trăsăturile feței cu meticulozitate, în timp ce trusele de conturare cucereau industria frumuseții.
2015: machiajul de pe Instagram
Nu doar vedetele de televiziune au încercat să ne câștige atenția în ultimul deceniu; și cultura influencerilor a înregistrat un succes fără precedent. „Machiajul de pe Instagram” duce perfecțiunea în materie de frumusețe la un nivel complet nou, cu o conturare a feței de maximă precizie, iluminator care îți ia ochii și sprâncene fără cusur. Machiajul de pe Instagram poate arăta ireproșabil, însă nu poți vedea ce se întâmplă în spatele ecranului: timpul îndelungat și tehnicile sofisticate necesare pentru aplicare, efectul pe care produsele îl au asupra pielii. În plus, nu poți ști niciodată dacă lookul pe care încerci să îl reproduci arată perfect datorită unui filtru!
2017: frumusețe coreeană
În 2017, tendințele de frumusețe s-au îndepărtat puțin de inovațiile în materie de machiaj și s-au axat pe îngrijirea pielii, în special pe noi rutine de îngrijire și produse provenite din Coreea de Sud. Coreenii sunt renumiți mai ales pentru calitatea produselor aplicate pe piele, axându-se pe folosirea ingredientelor care tratează problemele pielii de la rădăcină. Frumusețea coreeană ne-a familiarizat cu măștile faciale tip șervețel, cu ritualul de îngrijire a pielii în 10 pași și cu esențele faciale. O tendință de frumusețe pe care o vom întâmpina cu drag în orice an!
2018: sprâncene frumoase
Am acordat dintotdeauna o atenție deosebită aspectului sprâncenelor, tehnici precum nuanțarea, epilarea cu ceară și filetarea făcând parte cu regularitate din rutina noastră de frumusețe. Totuși, în ultimii ani ai deceniului trecut, ni s-au oferit și alte opțiuni, cum ar fi tatuajul microblading (o tehnică de tatuare semipermanentă a sprâncenelor) și laminarea (care conferă sprâncenelor un aspect mai uniform pentru o perioadă îndelungată).
2019: remodelarea cutanată
Ultimul an al deceniului a adus numeroase tendințe în materie de frumusețe care s-au bucurat de o mult prea scurtă perioadă de glorie. Laminarea genelor, manichiura artistică și hidrodermabraziunea au fost la mare căutare. Totuși, în scurta căutare a tratamentului facial perfect, care să ne scape de tenul uscat și tern, multe dintre noi s-au oprit la un tratament exfoliant denumit remodelare cutanată (dermaplaning). Tehnica implică apelarea la un medic estetician autorizat care îndepărtează delicat celulele epiteliale moarte din stratul superior al pielii cu o lamă chirurgicală. Rezultatele? Un ten mai neted, fără puf și puțin mai luminos.
Aceasta este călătoria noastră în timp! Cine știe ce ne rezervă noul deceniu în materie de tendințe de frumusețe, însă abia așteptăm să descoperim!