Majoritatea dintre noi se confruntă cu probleme ale tenului în anumite perioade ale vieții. Acestea pot fi declanșate de vârsta pubertății, de expunerea excesivă la soare, de o schimbare a stilului de viață sau, pur și simplu, de stresul accentuat, specific vieții de zi cu zi. Din fericire, multe probleme frecvente ale tenului sunt ușor de tratat. Este esențial să înțelegi rolul diferitelor produse de îngrijire a pielii de care ai nevoie, pentru a fi sigură că aplici ingredientele potrivite pentru tenul tău, care să nu înrăutățească problemele cu care te confrunți. Așadar, pentru a te ajuta să scapi de problema care îți afectează pielea, îți prezentăm un ghid rapid dedicat principalelor cinci probleme ale tenului.
Acneea
Acneea apare atunci când pielea produce prea mult sebum, ducând la îngrășarea și congestionarea acesteia și „hrănind” acele bacterii care provoacă apariția coșurilor roșii purulente și a pustulelor dureroase. Contrar credinței populare, acneea nu este cauzată de spălarea insuficientă a feței. Printre cauzele comune se numără fluctuațiile hormonale, consumul de alimente bogate în zaharuri și grăsimi, stresul și somnul insuficient. Cel mai bun mod de a trata acneea constă în curățarea și exfolierea delicată a tenului și folosirea unei gel hidratant cu textură lejeră în schimbul unei creme consistente, pentru a nu congestiona și mai mult pielea. Caută produse care conțin ingrediente antibacteriene ca hamamelisul (nucul vrăjitoarelor) și uleiul de arbore de ceai, precum și acid salicilic, pentru a curăța porii și a preveni congestionarea pielii și apariția acneei. Sulful este un alt ingredient excelent în tratarea acneei, întrucât „dizolvă” pielea moartă și îndepărtează excesul de sebum. (Dacă suferi de acnee severă sau persistentă, apelează la sfaturile unui medic dermatolog).
Pielea sensibilă
Pielea sensibilă este adesea însoțită de mâncărime sau este predispusă la iritații, roșeață, rozacee ori eczeme. Sensibilitatea pielii este deseori cauzată de exfolierea excesivă, de folosirea apei fierbinți în timpul dușului, de aplicarea concomitentă a produselor de îngrijire agresive (în special cele care conțin acizi), precum și de stres (cel mai mare dușman al pielii). Acești factori perturbă bariera protectoare a pielii, făcând-o mai vulnerabilă și mai predispusă la iritații. Nu uita să eviți produsele de îngrijire a pielii care conțin ingrediente iritante comune, cum ar fi parfumul, alcoolul, parabenii, formaldehida și surfactanții (SLS). Atunci când faci duș sau te speli pe față, asigură-te că apa nu este prea caldă. Nu în ultimul rând, folosește creme hidratante bogate în uleiuri naturale, cum ar fi acidul linoleic, uleiul de jojoba, scualenul sau uleiul din sâmburi de măceșe, pentru a proteja bariera cutanată și a reduce la minimum apariția iritațiilor.
Aspectul tern al tenului
În general, tenul tern are un aspect fad, palid sau aspru și este de obicei însoțit de cearcăne. Acesta este cauzat de acumularea prea multor celule moarte la suprafața pielii, care îi conferă o tentă pământie (similar modului în care se acumulează praful pe suprafețe). Printre cauzele comune ale tenului tern se numără deshidratarea, oboseala, viața în orașele poluate și curățarea necorespunzătoare. Apelează în fiecare seară la curățarea dublă a tenului folosind un gel pe bază de acizi exfolianți precum cei alfa-hidroxilici (AHA), care îndepărtează celulele epiteliale moarte. Caută produse bogate în vitamina C și retinol (vitamina A), care stimulează regenerarea celulară și conferă tenului un aspect radios și mai plin.
Hiperpigmentarea
Hiperpigmentarea implică apariția unor porțiuni de piele mai închise la culoare, ca urmare a producției excesive de melanină. În mod normal, este rezultatul inflamației cauzate de acnee, schimbări hormonale, expunerea excesivă la soare sau de o problemă genetică denumită melasmă. Caută seruri și tratamente ce conțin ingrediente restructurante precum retinolul, acidul glicolic, lactic sau mandelic, precum și ingrediente ca acidul tranexamic și azelaic, întrucât acestea inhibă tirozinaza, cea care controlează nivelul de pigmentare produs de piele. Pentru a menține tonul uniform al pielii și a preveni accentuarea petelor pigmentare, nu uita să aplici zilnic cremă cu SPF (în mod ideal, la fiecare două ore, mai ales dacă vremea este toridă).
Porii dilatați
Porii sunt mici orificii la suprafața pielii, care secretă sebum și transpirație. Atunci când ai tenul gras, porii pot părea destul de măriți, oferind pielii un aspect de coajă de portocală. Porii dilatați pot fi cauzați de schimbările hormonale care fac ca pielea să devină mai uleioasă sau de simplul fapt că ai tenul gras. După curățare, folosește o loțiune tonică matifiantă cu ingrediente astringente precum hamamelisul (nucul vrăjitoarelor), care contribuie la micșorarea porilor, urmând să aplici un ser cu textură lejeră, pe bază de niacinamidă, care reglează producția de sebum.