Cei pasionați de îngrijirea pielii știu că trebuie să fii informat în privința tenului tău înainte de a începe să pui produse în coșul de cumpărături. Da, este vorba despre ce tip de ten ai dintre cele patru tipuri existente. Poate fi dificil să-ți stabilești tipul de ten, având în vedere că acesta poate fluctua de-a lungul vieții din cauza unor factori precum vârsta și mediul în care te afli. Dar, cu ajutorul ghidului nostru util, vei fi la curent cu tot ceea ce ai nevoie pentru a obține cele mai bune rezultate în materie de îngrijire a pielii!
Cum să-ți stabilești tipul de ten
Începe cu un ten curat
Pentru a te asigura că testul este corect, va trebui să începi cu fața curată. Acest lucru înseamnă să îndepărtezi toate urmele de machiaj și să cureți orice murdărie și impurități acumulate în timpul zilei sau al nopții. Lasă pielea să respire timp de câteva ore, deoarece acest lucru o va ajuta să ajungă la starea sa naturală.
Analiza pielii
Acum este momentul să-ți analizezi fața de aproape. Mai întâi găsește o oglindă într-o cameră cu iluminat natural bun. Apoi privește-ți pielea și verifică dacă ai textură, pori vizibili și zone uscate sau grase. Nu uita să acorzi o atenție deosebită zonei T, deoarece aceasta poate dezvălui multe despre tipul tău de ten.
Care sunt diferitele tipuri de ten?
Acum că ți-ai analizat mai îndeaproape pielea, este timpul să afli în care dintre cele patru tipuri de ten te încadrezi.
Ten normal
Dintre toate tipurile de ten, cel normal este cea mai echilibrat. Acest lucru înseamnă că tenul nu este nici prea gras, nici prea uscat, motiv pentru care este considerat, în general, cel mai puțin pretențios. Iată câteva dintre caracteristicile unui tip de ten normal:
- Textura netedă cu imperfecțiuni minime
- Pori mici care sunt puțin vizibili
- Sensibilitate limitată la produse
- Nu are, de obicei, zone uscate sau grase
Ten gras
Tenul gras este cauzat de supraproducția de sebum de către glandele producătoare de sebum, care poate fi genetică, cauzată de hormoni (de aceea mulți adolescenți au tenul gras), stres și mulți alți factori. Iată la ce să te aștepți în cazul tenurilor mai grase:
- Pielea are un aspect lucios
- Porii apar măriți
- Vor exista zone mai grase, în special în zona T
- Potențial crescut pentru erupții și imperfecțiuni din cauza supraproducției de sebum
Ten uscat
Persoanele care au tenul uscat produc mai puțin sebum decât persoanele cu tenul gras-normal. Tenul uscat poate fi genetic, dar și cauzat de mediul în care trăiești, de exemplu, dacă locuiești într-un climat rece și uscat. Iată care sunt semnele pe care trebuie să le urmărești:
- Pielea pare ternă și lipsită de strălucire
- Liniile fine și ridurile sunt pronunțate
- Pielea poate fi lipsită de elasticitate și poate fi predispusă la descuamare și crăpare
- Atunci când pielea se crapă, pielea poate avea senzație de mâncărime și poate fi inflamată
Ten mixt
Tenul mixt cuprinde zone care se încadrează atât în categoria uscată, cât și în cea grasă, ceea ce face ca adesea să fie dificil să creezi o rutină de îngrijire care să satisfacă cerințele diferite ale pielii tale. Descoperă o parte dintre caracteristicile principale:
- Zona T grasă cu un aspect lucios
- Pori măriți în zona T
- Zone uscate sporadice pe obraji