Ai observat pete mai închise la culoare pe pielea ta? Fie că sunt puncte mici de mărimea unui vârf de ac sau pete mai mari, dacă există o diferență notabilă de nuanță, atunci ai de-a face cu o hiperpigmentare. Iată tot ce trebuie să știi despre această afecțiune comună a pielii, de la cauzele ei până la opțiunile de tratament la domiciliu pe care le poți încerca.
Ce este hiperpigmentarea?
Hiperpigmentarea este modul medical de a descrie pete mai închise la culoare ale pielii. Efectul de pigmentare este cauzat de producția excesivă de melanină, care poate fi declanșată de o serie de factori de la expunerea la soare la medicamente (mai multe despre acest lucru mai jos...).
Există o varietate de tipuri de hiperpigmentare, inclusiv pete mici întunecate (cum ar fi pistruii și petele de vârstă), melasma și hiperpigmentarea post-inflamatorie .
Ce poate cauza hiperpigmentarea?
Una dintre cele mai mari cauze ale hiperpigmentării este expunerea neprotejată la soare. Razele UV nocive pot provoca o mulțime de daune invizibile și vizibile pielii noastre (motiv pentru care îți recomandăm să folosești SPF zilnic!) Atunci când pielea noastră este expusă la lumina directă a soarelui, suntem expuși riscului de leziuni ale pielii, cum ar fi hiperpigmentarea (inclusiv pete de vârstă/soare, pistrui), arsuri solare și îmbătrânire prematură.
Unele cauze ale hiperpigmentării sunt inevitabile și nu pot fi prevenite. De exemplu, melasma poate fi cauzată de modificările hormonale asociate cu sarcina. Iar hiperpigmentarea post-inflamatorie se dezvoltă după ce pielea suferă o leziune sau un traumatism (cum ar fi acnee sau eczeme). Întrucât pielea supracompensează în timpul recuperării, aceasta produce un exces de melanină, rezultând în pete mai închise pe piele.
Hiperpigmentarea variază de la o persoană la alta. Dacă ai în mod natural mai multă melanină în piele, hiperpigmentarea este adesea mai vizibilă.
Sfaturi pentru îngrijirea pielii în caz de hiperpigmentare
Dacă dorești să tratezi hiperpigmentarea acasă, iată ce trebuie să știi.
Folosește SPF și nu stai la soare
Acest lucru nu va inversa efectele deja resimțite în urma expunerii la soare, dar este o măsură preventivă care este atât de simplă și eficientă – în special în lunile mai calde. Protejează-ți pielea împotriva razelor solare dăunătoare prin aplicarea de SPF ori de câte ori este necesar. Și minimizează expunerea la soare purtând pălării sau stând la umbră atunci când soarele este cel mai puternic.
Folosește acizi pentru exfoliere
Încurajează reînnoirea celulară a pielii și uniformizează-ți tenul folosind acizi eficienți pentru exfoliere. Caută formule care conțin acizi alfa-hidroxi (AHA), cum ar fi acidul glicolic, lactic, citric și malic. Precum și ingrediente puternice care îndeplinesc mai multe funcții, cum ar fi acidul salicilic, care elimină imperfecțiunile și vitamina C, care dă luminozitate.
Consultă-te cu un dermatolog
Vrei un sfat personalizat? Consultă un expert care să îți examineze pielea și să îți recomande o abordare personalizată pentru tratarea hiperpigmentării.