Toată lumea știe că ar trebui să își protejeze pielea de efectele dăunătoare cauzate de razele soarelui aplicând cremă de fotoprotecție, însă factorul de protecție solară (FPS) poate crea adesea confuzii. Este suficient de ridicat factorul de protecție pe care îl porți? Ce înseamnă diferitele valori? Cum funcționează de fapt?
În articolul de astăzi, răspundem la cele mai frecvente întrebări despre factorul de protecție solară (FPS), așadar, indiferent de perioada anului, poți avea siguranța că îți protejezi pielea de razele soarelui.
1. Ce înseamnă „FPS”?
FPS este prescurtarea de la „factor de protecție solară”, un indicator relativ care arată durata de protecție a pielii oferită de cremă împotriva razelor ultraviolete (UV).
2. Ce înseamnă diferitele valori ale FPS?
Atunci când alegi o cremă de protecție solară, vei vedea că există creme cu diferite valori ale factorului de protecție. Aceste valori indică cât timp ar dura pentru ca radiațiile UV provenite de la soare să îți ardă pielea dacă ai folosi produsul conform instrucțiunilor. De exemplu, dacă ai purta FPS 30, ar dura de 30 de ori mai mult până când pielea ar ajunge să se ardă, comparativ cu situația în care nu ai purta deloc protecție solară.
Atunci când te gândești ce valoare să porți, orice factor de protecție cuprins între 30 și 50 este o alegere potrivită. O valoare sub 30 ar putea oferi protecție insuficientă pielii, în timp ce una peste 50 ar putea-o expune la o concentrație ridicată de ingrediente active, care ar putea provoca iritații (vom discuta mai târziu despre ingredientele active...).
Din ce este făcută lumina soarelui? Descoperă cu Lancaster...
3. Ce cantitate de cremă cu FPS ar trebui să folosesc și când să o reaplic?
Ar fi bine să aplici mai mult de o jumătate de linguriță de cremă de protecție solară pe față și cel puțin 6 lingurițe pline pe tot corpul, cu cel puțin 15 minute înainte de a ieși la soare. Totuși, ca în cazul oricărui produs de îngrijire a pielii, intuiția vizavi de nevoile corpului tău este necesară.
De îndată ce crema de protecție solară este aplicată pe piele, aceasta începe să își facă efectul și să se absoarbă, prin urmare, ca regulă generală, ar trebui să o reaplici din două în două ore. Nu uita că există factori care pot contribui la degradarea mai rapidă a cremei, cum ar fi atingerea feței, înotul sau sportul în aer liber, așadar, nu uita să reaplici produsul de protecție solară ori de câte ori este necesar.
Testează Instrumentul de analiză personalizată pentru expunerea la soare de la Lancaster și descoperă protecția solară ideală nevoilor tale: Analiza personalizată pentru expunerea la soare.
4. Cum funcționează de fapt crema de protecție solară?
Toate cremele de protecție solară conțin ingrediente active care fie absorb, fie reflectă razele dăunătoare ale soarelui. Cremele de fotoprotecție cu barieră chimică conțin substanțe active care se absorb în piele, în timp ce cremele ce conțin ingrediente active minerale precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan contribuie la protejarea pielii prin reflectarea unei părți din razele UV, dar și prin absorbția lor.
5. Ce este o cremă de protecție solară „cu spectru larg”?
Considerată adesea cea mai bună opțiune pentru îngrijirea pielii expuse la soare, o cremă de protecție solară cu spectru larg te protejează atât împotriva razelor UVB (care ard), cât și a razelor UVA (care îmbătrânesc pielea).
Îndeplinește-ți toate nevoile în materie de protecție solară cu sprayurile bronzante Sun Protective Water de la Lancaster:
- ușoare și revigorante;
- pot fi aplicate pe pielea udă;
- disponibile în versiunea cu FPS 30 și 50;
- protejează împotriva razelor UVA, UVB, a luminii vizibile și infraroșii;
- conțin accelerator natural pentru bronz, ulei de buriti.
„Pentru a obține acest nivel de protecție, laboratoarele au desfășurat numeroase teste pentru a determina raportul ideal dintre cele două faze: umectantă și uleioasă. În continuare, alegerea protecției solare a fost esențială, la fel și a uleiurilor necesare pentru obținerea unui nivel ridicat de protecție, păstrând totuși textura lejeră și revigorantă. Acestea au fost special alese pentru a permite o distribuire optimă a cremelor pe suprafața pielii, oferind în același timp senzația de piele neuleioasă, similară celei pe care nu s-a aplicat niciun produs.”
Olivier Daucet, vicepreședinte Cercetare și dezvoltare în cadrul Lancaster
6. Care este diferența dintre razele UVA și UVB?
UV este abrevierea de la „ultraviolete” și, printre numeroasele raze emise de soare, există două tipuri cu o contribuție dovedită la probleme ale pielii pe termen lung, inclusiv cancer de piele. Este vorba despre razele UVA și UVB.
Razele UVA au o lungime de undă mai mare și sunt asociate cu îmbătrânirea pielii, cauzând și alte probleme ale pielii precum pigmentarea, dar și cancer de piele. Razele UVA pătrund mai adânc în piele, producând efecte pe termen lung, și sunt suficient de puternice pentru a afecta pielea chiar și printr-un paravan de sticlă.
Razele UVB au o lungime de undă mai mică, provoacă arsuri solare și sunt asociate și cu anumite tipuri de cancer al pielii.
Ambele tipuri de raze UV ne afectează pielea într-un mod diferit, însă este extrem de important să ne protejăm pielea de efectele lor dăunătoare pe tot parcursul anului.
7. Este necesar să port zilnic o cremă cu FPS?
Pe scurt, da, este necesar! Indiferent dacă soarele strălucește sau nu, tot suntem expuși la efectele dăunătoare ale razelor UVA și UVB, așadar, aplicarea unei creme de fotoprotecție este întotdeauna o idee excelentă! Poți găsi și produse de machiaj sau de îngrijire a pielii cu FPS inclus, astfel încât acesta să poată face cu ușurință parte din rutina ta zilnică.