Este posibil să fi auzit termenii „uscat” și „deshidratat” folosiți alternativ atunci când vine vorba de tipurile de ten. Mulți dintre noi tind să creadă că au tenul „uscat” și caută creme și uleiuri consistente pentru a combate această senzație. Totuși, cum este tenul tău de fapt? Uscat sau deshidratat? Pentru că există o diferență, care se poate dovedi importantă atunci când este cazul să alegi produsele potrivite de îngrijire a pielii.
Pe scurt, tenul uscat reprezintă un tip de piele sărac în uleiuri produse în mod natural, în timpul ce deshidratarea tenului este o problemă cauzată de lipsa unei cantități suficiente de apă în piele. Iată cum poți afla în ce categorie te încadrezi. (Nu uita că te poți confrunta cu ambele probleme).
Tenul uscat
Persoanele cu tenul uscat ar putea fi predispuse la roșeață și la o textură descuamată, resimțind o senzație neplăcută la nivelul feței, de piele aspră și care „strânge”, mai ales după curățare, ca urmare a lipsei uleiurilor și lipidelor din stratul exterior al pielii.
Adoptarea unei diete bogate în omega-3, inclusiv pește gras, semințe, nuci și avocado, poate contribui la refacerea filmului hidrolipidic. De asemenea, ar trebui să cauți ingrediente care acționează că emolienți naturali, cum este untul de shea, vitamina E și glicerina. În plus, folosirea înainte de culcare a unui ulei facial bogat și aplicarea unei baze de machiaj hidratante dimineața, sub fondul de ten, pot contribui la ameliorarea texturii pielii.
Tenul deshidratat
Deshidratarea poate afecta toate tipurile de ten, de la cel gras la cel uscat. Te-ai putea lupta cu acnee și un luciu inestetic, însă și deshidratarea poate oferi tenului un aspect tern, cu linii fine, buze crăpate și cearcăne. Lipsa apei din organism poate fi cauzată de consumul insuficient, în special după un antrenament intens (cu transpirație abundentă), sau de o răceală ori rinită alergică, ce duce la pierderea unui cantități mari de fluide. O altă problemă comună este aerul condiționat, care usucă atmosfera și absoarbe umezeala din piele în același timp.
Consumul mai mare de apă este, evident, o idee excelentă, însă există și produse de îngrijire a pielii care îi pot regla nivelul hidrolipidic. Dacă o cremă facială ți se pare prea consistentă, ai putea opta pentru un gel sau un ser hidratant. Aplicarea unui spray facial pe parcursul zilei este o altă soluție excelentă de revitalizare a tenului deshidratat. Cel mai eficient ingredient pe care să îl cauți este acidul hialuronic, care absoarbe umezeala din aer asemenea unui burete și o captează la nivelul pielii. Acidul lactic este un alt ingredient super hidratant, întrucât contribuie la îndepărtarea celulelor epiteliale moarte, lăsând tenul luminos și cu un aspect mai plin.
Totuși, ce faci dacă simți că tenul tău este și uscat, și deshidratat? Pentru început, îngrijește-l cu loțiuni tonice și seruri hidratante, apoi aplică uleiuri și creme bogate în ingrediente emoliente pentru a crea o barieră hidratantă pe parcursul zilei. Astfel, te vei bucura de un ten strălucitor, care să radieze fericire de dimineața până seara!