Îngrijirea tenului devine tot mai inteligentă. În timp ce noi căutăm mai multe beneficii și mai puține chimicale dure, creatorii din spatele unora dintre cele mai mari mărci de frumusețe continuă să experimenteze. Am observat că acizii reprezintă o tendință în creștere. Nu ne referim la opțiuni clasice precum acidul glicolic sau cel hialuronic, ci la molecule mai puțin cunoscute, care sunt eficiente și totodată delicate cu pielea. Pregătește-te pentru o lecție de știință în care îți vom dezvălui noii acizii pe care am pus ochii și de ce ar trebui să îi iei și tu în vizor.
Pentru efect iluminator: acid tranexamic
Hiperpigmentarea, punctele negre și semnele postacneice sunt probleme ale pielii pentru care apelăm de obicei la produsele noastre preferate cu rol de corectare. Totuși, acidul tranexamic câștigă încet popularitate în lumea produselor de îngrijire a tenului, fiind considerat o soluție excelentă împotriva decolorării pielii.
Un ingredient frecvent utilizat cândva în lumea medicală, acidul tranexamic se folosește acum ca tratament împotriva melasmei (petelor pigmentare), nu doar în cazul decolorării existente a pielii, ci și preventiv. Are proprietăți antiinflamatorii puternice, poate bloca transferul de pigment și are un efect calmant asupra pielii.
Spre deosebire de acizii exfolianți, cel tranexamic este delicat și are o acțiune pozitivă în combinație cu alte ingrediente minunate care îi maximizează efectele. Pentru un ten și mai luminos, îți recomandăm să îl asociezi cu vitamina C.
Pentru hidratare: acid poliglutamic
Cunoaștem de multă vreme beneficiile hidratante ale acidului hialuronic și capacitatea sa de a-și reține de 1.000 de ori greutatea în apă. Cu toate acestea, experții susțin că acidul poliglutamic este în prezent cea mai eficientă soluție pentru hidratare.
Un ingredient derivat din plante, poate reține de 5 ori mai multă apă decât acidul hialuronic și este o moleculă mult mai mare, care creează un strat protector la suprafața pielii, prevenind pierderea ulterioară de apă. Dacă un ten mai plin și mai hidratat este ceea ce îți dorești (cine nu, până la urmă?), acest acid va deveni ingredientul pe care îl vei căuta pe etichetele produselor de îngrijire.
Pentru calități multiple: niacinamidă
Îndrăgită pentru versatilitatea sa, niacinamida se bucură în sfârșit de aprecierea pe care o merită pe bună dreptate. O formă a vitaminei B3, aceasta acționează împreună cu substanțele naturale din organism pentru a-i conferi pielii stimulare completă.
De la reglarea secreției de sebum până la prevenirea apariției coșurilor și fortificarea barierei hidrolipidice, pentru un aspect mai plin și mai tânăr al tenului, niacinamida poate trata mai multe probleme ale pielii în același timp. Aceasta reduce și producția de melanină (care provoacă apariția petelor maronii), prin urmare, poate fi folosită pentru a trata pigmentarea și are efect antiinflamator.
Pentru exfoliere: acid mandelic
Mai delicat decât acidul glicolic, însă inclus tot în categoria acizilor alfa-hidroxilici (AHA), acidul mandelic va deveni fără dar și poate noul tău ingredient preferat pentru exfoliere. Acesta contribuie rapid la îndepărtarea celulelor epiteliale moarte și a impurităților de la nivelul pielii, dezvăluind un ten mai luminos și mai uniform. Transformă aspectul tern într-unul radios, reduce liniile fine și fortifică legăturile de colagen în timp.
Împotriva îmbătrânirii premature: acid ferulic
Un antioxidant prezent în peretele celular al plantelor, acidul ferulic poate reduce în mod eficient primele semne ale îmbătrânirii pielii (precum liniile fine), poate reduce inflamația și neutraliza radicalii liberi.
Pe lângă faptul că este un ingredient-minune în adevăratul sens al cuvântului, acesta poate spori efectul altor antioxidanți, fiind cunoscut faptul că le crește eficacitatea și stabilizează ingrediente precum vitaminele C și E. Totuși, îți recomandăm să nu îl combini cu acizi exfolianți precum cel glicolic, salicilic sau lactic, întrucât poate afecta pH-ul pielii și diminua efectele benefice.
Pentru a reduce imperfecțiunile: acid salicilic
Dintre toți acizii incluși în lista noastră, acesta s-ar putea afla deja pe raftul tău, ca produs preferat pentru tratarea coșurilor. Fiind un acid beta-hidroxilic (BHA), structura sa solubilă în ulei îi permite să pătrundă în pori eficient și mai profund decât acizii solubili în apă (de exemplu, cei AHA).
Acest lucru înseamnă că poate desfunda porii de la rădăcină, fiind perfect pentru tratarea și calmarea imperfecțiunilor grație calităților sale antiinflamatorii. Are și proprietăți de exfoliere a pielii, așadar, ai grijă cât de des îl folosești pentru a nu trece de la un ten gras și congestionat la unul uscat.
Pentru a reduce semnele îmbătrânirii: acid asiatic
Dacă principala problemă a tenului cu care te confrunți este imposibilitatea de a da timpul înapoi, caută produse ce conțin acid asiatic. Prezent uneori sub denumirea exotică de „Gotu Kola” pe listele cu ingrediente, după planta erbacee din care este extras, experții susțin că fortifică bariera cutanată în timp ce contribuie la producția de colagen, pentru un aspect mai plin al tenului.
Recomandarea noastră
Înainte de a include toți acești noi acizi în ritualul tău de îngrijire a pielii, îți recomandăm să îi adaugi pe rând pentru a putea observa efectele. Prea mulți acizi aplicați concomitent pot provoca iritații, așadar, testează-i pe rând, în funcție de problema cu care te confrunți.
Vrei să fii în pas cu ultimele tendințe? Descoperă cele mai noi produse.