Știați că, în medie, pielea noastră găzduiește aproximativ 7 miliarde de bacterii? Cunoscut sub numele de microbiom al pielii, acest ecosistemul de bacterii și ciuperci este cel care influențează puternic aspectul și textura pielii noastre. În ultimii ani s-a observat o creștere a preocupării pentru sănătatea pielii, orientare care a avut ca obiectiv echilibrarea bacteriilor sănătoase, astfel încât acestea să poată sprijini bariera de protecție a pielii și să vă mențină tenul radiant și sănătos! Atenția acordată îngrijirii pielii, cu accent pe microbiom și probiotice, va lua amploare anul acesta, iar noi cei de la Marionnaud suntem aici pentru a vă oferi toate informațiile necesare.
Mai multe detalii despre microbiomul pielii mele
Îngrijirea corespunzătoare a microbiomului poate fi soluția ideală pentru o piele mai fericită și mai sănătoasă. Această bacterie contribuie la combaterea infecțiilor și a deteriorării provocate de mediu, sporirea imunității, reglarea nivelului pH-ului și chiar și la menținerea unui aspect odihnit și sănătos al pielii dumneavoastră. Este esențial să mențineți nu doar un nivel bacterian crescut, ci și o diversitate a acestor bacterii. Cu cât este mai mare varietatea de bacterii favorabile prezente pe piele, cu atât vă veți preocupa mai puțin de probleme precum uscarea, inflamarea sau mâncărimi cutanate.
Cum mențineți sănătatea microbiomului?
Anumiți factori de stres pot influența microbiomul pielii și pot favoriza problemele de ten. Dușurile fierbinți, o dietă nesănătoasă, factorii agresivi din mediu (poluarea și expunerea excesivă de razele UV/UVB) pot perturba echilibrul natural al pielii.
Un microbiom nesănătos poate cauza nu doar uscarea sau iritarea pielii, ci poate favoriza chiar și apariția unor afecțiuni ale pielii precum eczemele sau psoriazisul.
Care este legătura dintre bacteriile intestinale și cele ale pielii?
Microbiomul de pe piele se află în strânsă legătură cu bacteriile favorabile care mențin bunăstarea intestinală. Consumul de alimente cu conținut de probiotice, precum iaurtul sau kombucha, ajută la susținerea microflorei necesare pentru menținerii sănătății intestinale. Astfel, atunci când consumăm alimente care destabilizează bacteriile intestinale, aceste pot favoriza dezechilibre, distrugând bacteriile favorabile în detrimentul celor rele. Nu este surprinzător faptul că astfel de evenimente pot declanșa o serie de probleme, vizibile și la nivelul pielii, precum erupțiile și acneea. Astfel, asemeni grijii pentru microbiomul pielii, este extrem de important să vă preocupați și de bunăstarea bacteriilor intestinale.
Cum pot să sprijine probioticele procesul de îngrijire a pielii?
La fel cum ne consumăm alimente sau suplimente bogate în probiotice pentru a ajuta bacteriile intestinale favorabile, tot așa putem sprijini și bariera naturală a pielii prin aplicarea locală a acestor produse. Susținute de știință, utilizarea probioticelor și prebioticelor pentru este o metodă ideală de a sprijini buna dezvoltare a celulelor și bacteriilor bune.
Deci, care este diferența dintre probiotice și prebiotice? Permiteți-ne să vă lămurim înainte de vă regândi rutina de îngrijire a pielii! Prebioticele prezintă compusul pe care trebuie să se dezvolte bacteria, în timp ce probioticele conțin culturi vii care contribuie la susținerea nivelului bacteriei.
Dacă aveți o piele sensibilă, este posibil ca această linie de produse să vă poată întări și reconstrui bariera pielii și să accelereze procesul de regenerare. Pentru pielea expusă în mod natural la radicalii liberi care distrug strălucirea, o rutină de înfrumusețare pe bază de probiotice poate ajuta la activarea sistemului de apărare al pielii și la protejarea acesteia împotriva elementelor care deteriorează elasticitatea și producția de colagen. Sau, dacă aveți acnee și piele predispusă la pete, bacteriile favorabile regăsite în probiotice (și anume lactobacilul) sunt considerate capabile să diminueze răspunsul inflamator al pielii, calmând și relaxând tenul.