Atunci când vine vorba de multitudinea de ingrediente pentru îngrijirea pielii, nu există multe care să poată egala reputația retinolului. Fiind considerat un ingredient de referință pentru îngrijirea tenului, retinolul are o mulțime de beneficii anti-îmbătrânire. Pe de altă parte, este eficient și în tratarea acneei, lăsând tenul mai curat. Similar multor altor ingrediente puternice, este esențial să știi cum să folosești retinolul pentru a te bucura de rezultate optime pentru tenul tău. Dacă incluzi pentru prima oară retinolul în ritualul tău sau vrei să afli mai multe detalii, citești articolul potrivit! Ghidul de aplicare a retinolului de către începători creat de Marionnaud este ideal pentru tine.
Ce este retinolul?
Retinolul este un derivat al vitaminei A. Face parte din familia retinoizilor, un termen generic pentru toate tipurile de derivați ai vitaminei A, disponibili cu sau fără prescripție medicală.
În ceea ce privește îngrijirea pielii, retinolul este un ingredient anti-îmbătrânire puternic și popular, cu o multitudine de beneficii. Printre acestea se numără stimularea regenerării celulare, capacitatea de a netezi liniile fine și ridurile și restructurarea texturii pielii, pentru un aspect mai fin și mai uniform. Retinolul acționează și ca exfoliant eficient, destupând porii și echilibrând producția de sebum.
Cum acționează retinolul?
Acțiunea retinolului implică pătrunderea în straturile mai profunde ale pielii, unde stimulează sinteza de colagen și sporește elasticitatea. Prin aplicarea retinolului pe piele, în esență, reprogramezi celulele pentru o regenerare mai rapidă. Ca atare, după ce începi să folosești retinol pentru prima dată, te vei confrunta pentru o perioadă cu senzația de piele uscată, roșie sau decojită. Similar multor altor ingrediente puternice pentru îngrijirea pielii, va trebui să treci printr-o perioadă de adaptare înainte de a te putea bucura de numeroasele beneficii ale retinolului.
Când ar trebui să folosesc retinol?
Se recomandă să începi folosirea retinolului ca parte a unui ritual anti-îmbătrânire preventiv, după vârsta de 25 de ani, atunci când producția de colagen și regenerarea celulară încep să scadă.
Are folosirea retinolului efecte secundare?
Efectele secundare ale retinolului sunt dezbătute la fel de mult ca și beneficiile sale, însă avantajele depășesc fără îndoială dezavantajele dacă folosirea este corectă. Printre efectele secundare frecvente se numără iritația, roșeața și uscarea pielii.
Dacă ai tenul sensibil, se recomandă să folosești retinolul cu precauție, ceea ce nu înseamnă că nu îl poți folosi deloc.
Cum folosesc retinolul pentru început?
Dacă ești începătoare sau ai tenul sensibil, începe cu un produs ce conține un procent foarte mic de retinol, de exemplu, 0,1 %. În esență, pielea ta necesită „antrenament” pentru a tolera molecula. Modalitatea optimă în acest sens constă în aplicarea unei cantități mici pentru început, cu trecerea treptată la o formulă mai puternică.
Când ar trebui să aplic retinol?
Folosește retinolul cu precauție și ar trebui să te bucuri de beneficiile sale după câteva luni.
Pentru început, aplică retinolul o dată pe săptămână, timp de două săptămâni. Dacă pielea manifestă reacții adverse minime, poți aplica formula de două ori pe săptămână, pentru alte două săptămâni.
După patru săptămâni, dacă pielea reacționează pozitiv, poți crește frecvența aplicării la fiecare două zile. Tu îți cunoști cel mai bine pielea, așadar, nu te grăbi și acordă atenție aspectului tenului și senzației percepute de la o săptămână la alta.
La ce pas al ritualului meu de îngrijire ar trebui să includ retinolul?
Retinolul este cunoscut ca fiind un ingredient fotoinstabil, care face pielea deosebit de sensibilă la lumina solară. Din acest motiv, pielea ar putea fi mai predispusă la efectele nocive ale soarelui, cum ar fi arsurile solare, ridurile și hiperpigmentarea. Așadar, se recomandă frecvent utilizarea retinolului seara, atunci când expunerea la raze UV este mai scăzută, și aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg a doua zi, ca parte a ritualului tău matinal.
După curățarea dublă a tenului, aplică o cantitate de retinol de mărimea unui bob de mazăre pe față (ai grijă să eviți zona ochilor și a buzelor) și pe gât. Lasă ingredientul să se absoarbă în piele pentru 3-4 minute. Ulterior, nu uita să aplici de fiecare dată o cremă intens hidratantă pentru a preveni iritațiile și a menține tenul hidratat.
Când ar trebui să mă aștept la rezultate vizibile?
Înainte de a putea vedea rezultate, retinolul necesită o aplicare consecventă și dedicată, timp de cel puțin 12 săptămâni, însă acest lucru poate să difere de la o persoană la alta. Nu uita că răbdarea este esențială atunci când vorbim de retinol (sau de orice retinoid), întrucât aplicarea prea frecventă sau creșterea prea rapidă a dozelor poate cauza efecte secundare.
Există o alternativă la retinol?
Da, există bakuchiol! Fiind considerat o formă naturală de retinol, bakuchiolul schimbă destul de mult situația în lumea produselor de îngrijire a tenului. Beneficiile acestui ingredient natural sunt foarte similare cu cele ale retinolului, inclusiv stimularea producției de colagen și elastină, fără efecte secundare.