Dacă vrei să reduci nivelul de stres cu care te confrunți, modul în care te trezești și te pregătești dimineața poate avea o influență majoră. Adoptarea unei rutine matinale holistice te poate ajuta să îți regăsești echilibrul și să te simți mai puțin copleșită dacă te așteaptă o zi încărcată.
Deși este tentant să îți verifici telefonul imediat ce te trezești sau să te întinzi în pat până în ultimul moment posibil, ai putea ajunge să te simți stresată și presată de timp chiar înainte ca ziua să înceapă. Începerea zilei cu o rutină holistică are numeroase beneficii: includerea unor mici obiceiuri și ritualuri care să îți antreneze mintea și corpul pentru restul zilei.
Prin „holistic”, ne referim la o abordare schimbată la 360 de grade în ce privește sănătatea: nu doar consumul de alimente potrivite și administrarea suplimentelor necesare, ci și atenția acordată imaginii de ansamblu (adoptarea unei perspective calme, sănătoase, astfel încât să poți face față tuturor sarcinilor care te așteaptă).
Pe lângă faptul că o rutină matinală holistică va face ca restul zilei să pară mai puțin provocator, aceasta poate aduce și beneficii pe termen lung. De exemplu, este dovedit faptul că respectarea acelorași mici obiceiuri în fiecare dimineață îți poate oferi un sentiment de împlinire, ceea ce, în timp, te poate ajuta să rezolvi probleme ca stima de sine scăzută și anxietatea.
Aștepți cu nerăbdare să încerci? Îți prezentăm câteva tehnici simple pentru început.
Rutina matinală holistică ideală:
Trezește-te cu o oră mai devreme
Nu amâna alarma! Oferă-ți puțin mai mult timp pentru a reuși să te concentrezi și să îți eliberezi mintea de gânduri înainte de a te lăsa acaparată de stresul din familie sau de la muncă.
Bea un pahar de apă caldă cu lămâie
Chiar dacă primul lucru pe care îl faci dimineața este să bei o ceașcă de cafea pentru a te trezi, acest obicei poate, de asemenea, crește nivelul de stres (dar și de deshidratare). Puțină apă caldă cu lămâie te va hidrata, fiind totodată excelentă pentru sistemul digestiv, întrucât reduce acidul gastric (și predispoziția la inflamații).
Practică yoga sau meditație
Putem atât de ușor să începem ziua căzând în capcana treburilor casnice, a știrilor îngrijorătoare sau a conversațiilor neimportante de pe rețelele de socializare, însă toate aceste activități pot duce la stres și anxietate! Yoga și meditația sunt metode excelente pentru atenuarea „zgomotului” digital prin concentrarea strict asupra respirației, astfel încât să îți găsești echilibrul și să te simți ancorată în prezent.
Scrie într-un jurnal în fiecare dimineață
Atunci când te trezești, mintea ta poate fi deseori acaparată de gândurile din ziua precedentă. Scrie într-un jurnal în fiecare dimineață, astfel încât să reușești să îți limpezești mintea sau să îți definești intenții pentru ziua în curs. Enumerarea priorităților le poate face să pară mai puțin copleșitoare. De asemenea, te poate ajuta să îți amintești anumite lucruri (cum ar fi să îi scrii prietenei cu care nu ai mai vorbit de ceva timp).
Încearcă un ritual „lent” de îngrijire a tenului
Evită să aplici în grabă produse cosmetice înainte de prima ședință de dimineață. Tenul poate fi umflat și obosit după noapte. Așadar, acordă-ți timp pentru a aplica o mască facială hidratantă sau energizantă (poți chiar să meditezi cât timp masca își face efectul magic). Ulterior, apelează la un masaj rapid cu ulei facial pentru a reduce semnele oboselii și tensiunea de la nivelul feței.
Mergi la o plimbare sau alergare scurtă
Ieșitul în natură (spre deosebire de timpul petrecut în fața unui ecran) nu este benefic doar pentru minte. Plimbarea sau alergatul poate accelera metabolismul și stimula endorfinele, astfel încât să începi ziua plină de energie, și nu apatică.