Apariția acneei la maturitate este mai frecventă decât ai crede. Deși există tentația de a asocia problemele pielii cu pubertatea sau adolescența, acneea poate persista și după vârsta de 25 de ani. Dacă ai coșuri și nu știi sigur de ce, citește articolul nostru și descoperă mai multe despre acnee și care ar putea fi cauzele ei la vârsta adultă.
Ce este acneea?
Cât mai pe scurt, acneea înseamnă pori înfundați. În foliculii piloși se găsesc glandele sebacee care produc o substanță ceroasă denumită sebum, ce previne uscarea pielii. Persoanele cu acnee au glande sebacee hiperactive și excesul de sebum produs de ele poate bloca foliculii, ducând la apariția unor pustule în combinație cu celulele epiteliale moarte, impuritățile, excesul de sebum și bacteriile. Acneea apare cel mai des pe față, însă poate afecta și spatele sau pieptul.
Majoritatea coșurilor debutează cu puncte negre sau albe, însă persoanele cu acnee pot prezenta și papule, pustule, noduli sau chisturi, care sunt de obicei dureroase la atingere și provocate de bacteriile care au infectat foliculii înfundați.
Ce provoacă apariția acneei la maturitate?
Acneea este de obicei asociată cu anii adolescenței. Prin urmare, există tentația de a crede că nu te va afecta la vârsta adultă, ceea ce nu este valabil în cazul multor persoane de peste 20 de ani. Există adulți de 20, 30 sau chiar 40 și 50 de ani care suferă de acnee. Porii înfundați sunt tot principala cauză a acneei la maturitate, însă există alți câțiva factori care o pot înrăutăți.
Problemele hormonale
Acneea provocată de dereglările hormonale este frecventă în rândul adulților. Hormonii feminini fluctuează în mod firesc în perioada menstruației și a sarcinii, apoi la menopauză și, în unele cazuri, la femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. Chiar dacă, conform studiilor de specialitate, femeile se confruntă mai târziu decât bărbații cu acneea de maturitate, nici ei nu sunt scutiți de coșurile provocate de hormonii androgeni. Dereglările acestor hormoni pot crește producția de sebum și încetini procesul de reînnoire celulară, creând astfel mediul ideal pentru apariția acneei.
Stresul
Stresul este un alt factor comun care provoacă apariția acneei la maturitate și este binecunoscut faptul că influențează aspectul și sănătatea pielii. Deși stresul nu este niciodată singura cauză a apariției coșurilor, se consideră că atunci când ne simțim copleșiți, se eliberează o serie de hormoni care intensifică producția de sebum, ceea ce provoacă sau agravează acneea. Este puțin dificil de spus dacă emoțiile au o cauză directă asupra acneei, însă dacă îți dă bătăi serioase de cap, ar fi o idee bună să ții un jurnal în care să menționezi ocaziile în care îți apar coșurile și cum anume te simți în zilele respective. În acest fel, poți corela modul în care te simți cu cel în care se comportă pielea ta.
Ce ar putea vindeca acneea
Atunci când vine vorba de tratarea acneei, cel mai important lucru este să nu agresezi pielea. Alege produse delicate, acordă atenție modului în care pielea reacționează și nu uita că ceea ce dă rezultate pentru o persoană ar putea să nu funcționeze pentru alta.
Trucuri la care poți apela:
- Evită să folosești prea multe produse ce conțin alcool întrucât îți pot usca pielea.
- Reține că ritualul tău de îngrijire poate include o cantitate mică de ulei; nu este cazul să renunți complet la el.
- Nu îți stoarce coșurile; poți rămâne cu cicatrici!
- Nu îți spăla excesiv pielea. Nu trebuie decât să cureți zonele afectate dimineața și seara.
- Folosește exfolianți topici pentru a desfunda porii, cum ar fi:
Acidul salicilic: este un acid beta-hidroxilic (BHA) care îndepărtează celulele epiteliale moarte. Unele persoane îl găsesc deosebit de eficient deoarece poate dizolva uleiul, ceea ce înseamnă că poate pătrunde mai profund decât alți exfolianți chimici în porii înfundați de sebum.
Acidul glicolic: este un alt exfoliant chimic, similar acidului salicilic, însă inclus în categoria acizilor alfa-hidroxilici (AHA). Acidul glicolic îndepărtează celulele epiteliale moarte de la suprafața pielii, astfel încât sebumul nu mai poate intra în contact cu ele și înfunda porii.
Nu în ultimul rând, folosește produse ce conțin:
Peroxid de benzoil: vei găsi acest ingredient în numeroase tratamente antiacneice de specialitate, datorită capacității de a distruge bacteriile și de a exfolia porii în același timp. Deși poate fi eficient în combaterea acneei, poate și usca pielea extrem de tare, prin urmare, nu uita să o menții hidratată. Citește întotdeauna etichetele produselor.
Tratarea acneei depinde întotdeauna de cât de severe sunt imperfecțiunile și reține că, pentru a vedea rezultate, administrarea tratamentelor topice poate dura câteva luni. Dacă acneea se înrăutățește sau produsele cumpărate din magazine nu par să dea rezultate, adresează-te întotdeauna unui medic.