Folosirea ca atare a ingredientelor de îngrijire poate avea efecte benefice pentru ten, însă există numeroase combinații geniale de ingrediente care te pot ajuta să obții rezultate superioare.
Atunci când asociezi ingrediente, este esențial să înțelegi care anume duc la combinații reușite. În timp ce unele ingrediente se completează perfect, altele pot avea exact efectul opus, însemnând bani irosiți, multă nemulțumire și rezultate minime sau uscarea ori exfolierea excesivă a pielii.
Dacă ești pregătită să îți perfecționezi ritualul de îngrijire, citește articolul nostru și descoperă combinații de ingrediente cu efecte benefice pentru ten, care te vor ajuta să obții rezultate optime.
Retinol și acid hialuronic
Retinolul, o formă a vitaminei A, este frecvent apreciat ca unul dintre cele mai eficiente ingrediente antiîmbătrânire, întrucât stimulează regenerarea celulară și duce la atenuarea aspectului liniilor fine și al ridurilor. În pofida eficienței dovedite, are și unele dezavantaje, cum ar fi posibila iritare a pielii și o stare exacerbată a pielii uscate. Pentru a combate eventualele efecte secundare, ar trebui să asociezi întotdeauna retinolul cu un ingredient hidratant precum acidul hialuronic. Datorită capacității de a reține apa, acidul hialuronic este ingredientul ce completează perfect retinolul, întrucât poate preveni iritarea pielii grație proprietăților sale hidratante.
Este cunoscut faptul că retinolul provoacă sensibilitate a pielii la contactul cu lumina solară, așadar, pe lângă asocierea acestuia cu un ingredient hidratant, încheierea ritualului de îngrijire cu o cremă cu FPS este esențială de fiecare dată.
Vitamina C și vitamina E
Vitamina C este un antioxidant eficient, care poate conferi luminozitate pielii și combate aspectul tern al tenului. Ea favorizează și producția de colagen, care este esențială pentru piele. Totuși, este cunoscut faptul că, aplicată ca atare, poate fi puțin instabilă. În combinație cu un alt antioxidant, cum ar fi vitamina E, vitamina C poate deveni mai stabilă, rezultatele promise fiind accelerate. Vitamina C are un rol benefic și după aplicarea unui strat de cremă cu FPS, întrucât cele două se completează excelent în combaterea efectelor dăunătoare ale razelor UV.
Acizi AHA/BHA și ceramide
Acizii exfolianți, cum ar fi acidul salicilic, glicolic sau lactic, pot îmbunătăți textura și tonul pielii, însă pot duce și la deshidratare și iritare dacă pielea nu este hidratată după aplicarea lor. Așadar, pentru a reduce iritația, folosește întotdeauna un ingredient hidratant după aplicarea unui acid exfoliant, cum ar fi ceramidele, care mențin nivelul de hidratare a pielii. Îți poți hrăni și calma pielea după folosirea unui acid și cu alte ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic și glicerina.
Niacinamidă și acid salicilic
Dacă te confrunți cu acnee și erupții cutanate frecvente, probabil că ai auzit deja de acidul salicilic. Un tip de acid beta-hidroxilic (BHA), acesta contribuie la decongestionarea porilor și reduce inflamația în timp ce exfoliază delicat pielea. Acidul salicilic dă rezultate excelente în combinație cu niacinamida, un tip de antioxidant care are proprietăți antiinflamatorii și se recomandă de obicei pentru tratarea acneei. Pentru rezultate optime, încearcă să aplici cele două ingrediente într-o anumită ordine. Folosește, de exemplu, un gel de curățare cu acid salicilic, apoi aplică o cremă hidratantă ce conține niacinamidă.