Pentru ziua oficială a autoîngrijirii, nimic mai bun decât un automasaj!
Vă oferim câteva sfaturi pentru a vă relaxa CU ADEVĂRAT în câteva minute, într-un mod simplu și eficient!
Ai visat la o clipă doar pentru tine, să te relaxezi în sfârșit și să respiri puțin... gata, e timpul să te bucuri de el pentru ziua oficială a autoîngrijirii și să-ți pui viața la 100 de ore în pauză!
Pentru a face acest lucru, lăsați-vă ghidat de sfaturile noastre pentru a practica automasajul. Poate că știți deja, dar avem mai mult de o recomandare pentru a-l realiza corect și a obține rezultate reale în funcție de dorințele dumneavoastră: relaxare, eliberarea tensiunii, combaterea stresului, strălucirea pielii, prevenirea lăsării pielii... Iată. Atât de multe aspecte care pot fi tratate grație automasajului.
Ce este automasajul?
Acesta este un masaj delicat, pe care îl puteți realiza singur pe diferite părți ale corpului. Aceste acțiuni țintite efectuate cu precizie pot, printre altele, să refacă volumul pielii, să o tonifieze sau chiar să aibă proprietăți de anti-îmbătrânire.
Beneficiile automasajului sunt numeroase. Previne ridurile, calmează tensiunea musculară, detoxifică epiderma, face pielea mai fină și mai relaxată... De asemenea, ajută la ameliorarea durerilor cronice și la activarea circulației sanguine. Automasajul poate ajuta la eliminarea anumitor blocaje emoționale, la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea stresului.
Deși ameliorează, calmează și relaxează, automasajul nu elimină și nici nu înlocuiește consultarea unui chiropractician sau kinetoterapeut. În caz de dureri musculare intense și/sau repetate, cel mai bine este să consultați un medic sau un specialist în sănătate calificat.
Automasajul poate fi practicat doar cu mâinile sau folosind ustensile precum rola de jad, mingi de masaj și bastoane de masaj.
Când să o faci?
Poate fi practicat oricând, oriunde! Acesta este unul dintre avantajele sale. Automasajul poate fi încorporat în rutina zilnică de îngrijire a pielii pentru cele mai bune rezultate sau atunci când este nevoie. Pentru a începe bine ziua și a vă relaxa când se termină, o puteți face dimineața și seara de exemplu.
Pentru sportivi, va fi apreciat după antrenament pentru a facilita recuperarea. În acest caz, este deseori indicat să variați masajele efectuate pentru ca organismul să nu se obișnuiască cu ele și să nu-și piardă din eficacitate.
Cum să efectuezi corect automasajul?
Automasaj al feței, cu sau fără rola de jad
Mai presus de toate, cel mai bine este să vă curățați bine fața și mâinile înainte de a efectua masajul. Într-adevăr, mâinile pot purta multe bacterii care se vor depune pe pielea feței dacă nu sunt spălate în prealabil.
Pentru un masaj delicat de trezire anti-relaxare:
Automasajul feței ajută la fermitatea țesuturilor și face pielea să pară mai tânără, stimulând circulația sanguină și ajutând la menținerea tonusului, supleței și fermității sale.
Începeți masajul de la nivelul gâtului, făcând mișcări circulare de sus în jos cu toate degetele. Faceți această mișcare timp de 2 până la 5 minute.
Altă tehnică: Începând cu partea de jos a bărbiei, efectuați mici ciupituri ale pielii pe ambele părți ale feței, folosindu-vă ambele mâini. Avansați treptat până la pomeți. Repetați mișcarea, dar de data aceasta, mergând din exteriorul feței până la nări. În cele din urmă, reveniți de la nări căte partea superioară a tâmplelor. Ulterior, continuați ciupirea, de la tâmple până la interiorul feței pentru a ajunge pe frunte.
Pentru un automasaj expres, învigorant, sculptant și de anti-îmbătrânire pentru față, este utilă și folosirea rolei de jad. Deplasați-o dinspre interior înspre exteriorul feței. Poate fi utilizată atunci când aplicați serul zilnic pentru o acțiune dublă!
Dacă puteți să o țineți la rece în frigider, rola va avea, de asemenea, un efect foarte plăcut asupra pielii, decongestionant și liniștitor. Practic, nu? Mai ales pentru a reduce cearcănele!
Automasaj al ochilor, pentru o privire vioaie
Pentru a aplica crema pentru conturul ochilor, întindeți ușor pielea de la tâmple, folosind degetul mijlociu și arătător, închideți ochii timp de 5 secunde. Apoi puteți elibera. Repetați exercițiul de 3 până la 5 ori.
Automasaj pentru cei care suferă de migrene
Când avem dureri de cap, uneori nimic nu ne uşurează decât odihna şi calmul. Cu toate acestea, automasajul capului poate fi o alternativă eficientă în acest caz. Mai întâi, așezați mâinile deasupra capului, cu degetele sprijinite pe scalp. Apoi faceți mișcări circulare mici și ușoare. Acest masaj vă va ajuta să vă relaxați și să stimulați circulația sângelui la nivelul scalpului.
O altă alternativă este masajul tâmplelor. La fiecare mână, aduceți degetele arătător și mijlociu împreună și așezați-le pe tâmple. Acum efectuați o mișcare în formă de 8 din partea de sus a tâmplei până în partea de jos a acesteia. Anumite uleiuri esențiale precum arborele de ceai sau menta, diluate în prealabil în ulei vegetal, pot fi aplicate și pe degete pentru a efectua automasaj și pentru a calma durerile de cap sau migrenele.
Automasaj corporal
Automasaj pentru gât și ceafă
Dacă vă petreceți zilele lucrând în fața unui computer, iată un automasaj despre care cu siguranță ar trebui să știți! În aceste meserii, gâtul și zona cervicală sunt adesea tensionate. Pentru a le ușura, iată o tehnică foarte simplă: Puneți-vă mâinile pe fiecare parte a cefei, la baza acesteia.
Toate degetele, cu excepția degetelor mari, trebuie să se alinieze de fiecare parte a coloanei vertebrale. Exercitând presiune, aduceți degetele spre exterior, ca și cum ați încerca să împingeți tensiunea din coloana vertebrală. Aveți grijă să nu apăsați pe zona cervicală, cu riscul de a vă vătăma.
Coborâți până la umeri, continuând în același timp mișcarea făcută mai sus.
Automasaj al spatelui, cu mâinile sau cu rola
Spatele este adesea una dintre zonele corpului nostru în care simțim rapid dureri din cauza unei posturi proaste obișnuite, în timpul efortului fizic sau când suntem stresați, de exemplu.
Deși această parte a corpului nostru nu ne este neapărat ușor accesibilă, există câteva tehnici de automasare a spatelui.
Dacă aveți o rolă de spumă (mai mult sau mai puțin tare), iată un alt tip de masaj de efectuat. Așezați rola pe podea, apoi întindeți-vă astfel încât rola să fie sub zona lombară. Lăsați corpul să alunece în sus și în jos pe rolă, astfel încât rola să maseze zona lombară până la umeri. Apoi reveniți în jos și repetați mișcarea de mai multe ori.
Automasaj al părții inferioare a spatelui și al zonei lombare
Deseori solicitate zilnic, aceste părți ale corpului acumulează multă tensiune. Pentru a calma durerea din partea inferioară a spatelui (situată sub coaste și deasupra zonei lombare), puneți mâinile la spate și strângeți-le pentru a forma două puncte. Apoi aplicați o presiune ușoară evitând zona coloanei vertebrale. În funcție de ceea ce simțiți, puteți adapta intensitatea presiunii aplicate, fără a insista prea mult.
În schimb, pentru a viza zona lombară, așezați mâinile pe zona lombară. Apoi deplasați-le în sus și apoi în jos, înainte și înapoi. Continuați aproximativ zece minute, ajustând intensitatea presiunii pentru a nu vă vătăma.
Automasaj pentru picioare cu mâinile sau cu un baston de automasaj
Aici vă puteți folosi mâinile sau un baston de automasaj. Acesta din urmă este de obicei folosit ca un sucitor pe picioare, la fel ca folosirea unui sucitor pentru a aplatiza aluatul de pizza! Bastonul de automasaj este potrivit și pentru alte părți ale corpului, cum ar fi spatele.
Deoarece bastonul este adesea din lemn de esență tare, puteți opta și pentru o rolă de spumă (folosită adesea de sportivi)
După o plimbare lungă, roluiți bastonul peste coapse pentru a le ușura.
Folosind vârfurile degetelor, atingeți ușor vârful coapselor timp de 2 - 3 minute, lucrând înspre genunchi și apoi până la vârful coapselor într-o mișcare înainte și înapoi. Faceți același lucru pe părțile exterioare, apoi interioare ale coapselor și, în final, terminați cu spatele coapselor, fără a insista în jos.
Apoi, masați ușor genunchii cu mișcări circulare, apoi coborâți pe restul picioarelor exercitând presiune.
Automasajul mâinilor și picioarelor
Masajul mâinilor și picioarelor ajută la relaxarea corpului, ameliorarea tensiunii și odihnă.
Automasajul mâinilor
În primul rând, așezați-vă degetul mare în golul mâinii opuse. Mâna opusă se relaxează în timp ce restul de 4 degete ale mâinii active efectuează masajul. Apăsând ușor în centrul palmei cu degetul mare, faceți mici mișcări circulare, în sens orar. Treptat, măriți dimensiunea cercurilor, până când ajungeți la baza degetelor. Aici, prindeți degetele unul câte unul, pentru a le întinde ușor, de la bază până la vârful degetelor.
Masajul trebuie să fie delicat, dar ferm, astfel încât presiunea exercitată să fie suficientă pentru a avea o acțiune asupra mușchilor care alcătuiesc mâna.
Puteți repeta aceeași procedură pe cealaltă mână.
Automasajul picioarelor, cu o minge de masaj sau folosind mâinile
Picioarele sunt una dintre părțile corpului nostru care se confruntă cu ușurință cu durerea. Ele susțin greutatea corpului și sunt folosite zilnic pentru a merge, a alerga, a sta... Reprezintă așadar o zonă care poate fi ușor foarte tensionată. Pentru a elibera tensiunea, utilizați degetele mari pentru a masa baza degetelor de la picioare. Folosind o mișcare circulară, în sensul acelor de ceasornic, aplicați presiune pentru a masa piciorul. Puteți insista la nivelul centrului piciorului și puteți continua masajul până când tensiunile încep să dispară.
Pentru a vă automasa picioarele, puteți folosi și mingi de masaj. Acestea vă permit să masați cu precizie punctele de stres. Într-o poziție așezată, glisați mingea sub picior. Pur și simplu rulați-o sub picior pentru a-l masa.
Aceste mingi pot masa, de asemenea, zone precum spatele.