Cauți modalități de îngrijire și coafuri pentru părul negru natural? Acum, când tendința pentru părul natural este în plină glorie, vei găsi pe rafturi mai multe produse de îngrijire a părului decât oricând – dar cu atâtea opțiuni (și cu rutine lungi de îngrijire a părului!), te poți simți puțin pierdută și copleșită. Fie că dorești o schimbare, fie că ești în căutarea unor noi coafuri protectoare de zi cu zi, ghidul nostru pentru începători te va ajuta să îți păstrezi părul frumos și sănătos, fără rutine care durează o zi întreagă.
Înțelegerea părului tău natural
Înainte de a începe să cumperi produse și să urmărești „naturaliste” pe Instagram, trebuie să înveți care sunt nevoile specifice tipului tău de păr. Deoarece cunoașterea înseamnă putere atunci când vine vorba de îngrijirea părului!
Știm de la experții în păr și scalp, că părul negru sau părul cu textură, are nevoi diferite față de alte tipuri de păr. Datorită texturii și ondulării părului, uleiurile naturale de la nivelul scalpului (care îmbracă și protejează firele de păr) rămân blocate între bucle și nu ajung până la vârfuri, ceea ce duce adesea la rupere. Astfel, este nevoie de o abordare delicată și de hidratarea abundentă a părului, să spunem în comparație cu părul cu textură dreaptă.
Care este modelul tău de bucle?
Un hair stylist poate fi capabil să identifice diferența dintre un 3C și un 4A dintr-o privire, dar este mult mai greu dacă acesta este un domeniu nou pentru tine. Cifrele și literele reprezintă un cod – un ghid al tipurilor de bucle – care ajută la identificarea categoriei de păr (de la 1 la 4) iar literele determină mărimea buclelor (de la a la c).
Privind cu atenție textura părului tău, care descriere ți se potrivește mai bine?
Tipul 1: Păr drept, fără bucle.
Tipul 2: Păr ondulat, cu bucle lejere în formă de S. Această categorie este împărțită în 2a, 2b, 2c, care se referă la cât de strânsă este bucla în formă de S – a = cea mai lejeră, c = cea mai strânsă.
Tipul 3: Păr ondulat, buclă mai strânsă în formă de S, ca un tirbușon. Această categorie este, de asemenea, împărțită în 3a, 3b, 3c, a fiind bucla cea mai lejeră până la c, bucla cea mai strânsă, cu o formă de spirală mai definită.
Tipul 4: Părul creț sau cârlionțat. Este cea mai fragilă textură, 4a este o spirală strânsă, 4b, are o formă mai mult în zig-zag, iar 4c nu este la fel de definit în modelul de bucle din cauza spiralei strânse.
Deși acest sistem de clasificare ne ajută într-o oarecare măsură să vorbim despre textura părului nostru și să înțelegem diferitele moduri de a-l trata, nu este la fel de simplu precum A, B, C. Nu rar se întâmplă ca aceeași persoană să aibă mai multe tipuri de păr!
Sfaturi pentru spălarea și coafarea părului natural
Așa cum nu există două bucle la fel, nu vei găsi niciodată o abordare unică pentru îngrijirea părului tău natural. Dar, putem fi cu toții de acord că niciodată nu este prea multă hidratare – deoarece părul cu spirale strânse este mai predispus la uscare și rupere. Pentru a te ajuta să păstrezi mai mult hidratarea, îți recomandăm:
Spălarea o dată pe săptămână (sau mai rar): Alte tipuri de păr pot deveni unsuroase în câteva zile, dar spălarea la acest interval ar putea face mai mult rău decât bine părului negru natural. În funcție de câte produse de îngrijire a părului folosești zilnic, s-ar putea să observi că o spălare săptămânală sau la două săptămâni este tot ce ai nevoie.
Folosește un șampon fără sulfați: Spală fără a îndepărta uleiurile naturale din păr și scalp, alegând formule delicate, fără sulfați.
Balsam, balsam, balsam: Specialiștii în îngrijirea părului îți vor spune că balsamul nu este niciodată aplicat în exces, unii dintre ei fiind chiar promotorii unei rutine fără șampon, în care treci direct la balsam. De la tratamentele fără clătire la măștile de păr, acest pas esențial te va ajuta să îți păstrezi buclele hrănite, definite și hidratate.
Caută ingrediente naturale: De la tratamentele făcute în casă la produsele tale preferate, caută ingrediente hidratante, hrănitoare și calmante, cum ar fi: uleiul de cocos, untul de shea, uleiul de măsline, uleiul de jojoba, uleiul de avocado.
Coafare fără căldură: Căldura excesivă a instrumentelor de styling poate distruge părul atât de fragil, așa că acordă-i o pauză părului tău încercând o coafură fără prea multă manipulare. Pentru o coafură rapidă și ușoară, încearcă un coc jos, o coafură half up cu noduri bantu sau cocuri duble.
Protejarea părului natural
Fie că ai părul de tip afro deteriorat (din cauza căldurii, a substanțelor chimice sau a manipulării excesive), fie că îți dorești o coafură de zi cu zi ușor de întreținut, este timpul să înveți cum să-ți protejezi părul. Sfaturile noastre de top:
Nu folosi apă caldă: Redu temperatura la duș atunci când îți speli părul, deoarece aceasta îți poate priva scalpul de uleiurile naturale, lăsându-l fragil și uscat.
Somnul de frumusețe: Poartă la culcare o bonetă/un fes de mătase sau de satin pentru a reduce la minimum orice fricțiune peste noapte (adio păr ciufulit!). Și înlocuiește-ți fața de pernă din bumbac cu una de satin sau de mătase, mai delicată pentru păr și piele.
Folosește întotdeauna un pieptene cu dinți rari: Acesta va trece ușor prin noduri și încurcături și este mai blând. Și periază întotdeauna părul umed, niciodată uscat!
Tuns cu regularitate: Păstrează-ți părul sănătos, tunzând vârfurile despicate la fiecare două luni.
Încearcă o coafură de protecție: Orice coafură care necesită puțină manipulare sau deloc, reduce riscul de deteriorare. Împletiturile, răsucirile, șuvițele false și perucile sunt toate opțiuni de protecție excelente.