La un moment dat în viață, mulți dintre noi se confruntă cu o piele uscată pe față și corp. Pielea uscată nu este de obicei un motiv de îngrijorare, întrucât lipsa hidratării, care duce la uscarea pielii, poate fi provocată de numeroși factori. Dacă ai pielea uscată și nu știi sigur de ce, îți prezentăm mai jos câteva motive la care s-ar putea să nu te fi gândit încă.
1. Parfumul
Parfumul, atât natural, cât și sintetic, intră în componența unei multitudini de produse, de la creme hidratante și măști faciale la exfoliante și demachiante. Mirosul plăcut al unui produs poate fi unul dintre motivele pentru care alegi să îl aplici pe piele, însă, în cazul unor persoane, parfumul poate avea un efect negativ asupra pielii. Dacă produsele ce conțin parfum îți irită pielea, aceasta devenind uscată și descuamată, încearcă să adopți o rutină de îngrijire a pielii fără parfum.
2. Aerul uscat
Factorii de mediu joacă un rol important în reducerea nivelului de hidratare a pielii, mai ales iarna. Atunci când aerul este rece și uscat, conținutul de apă din piele se evaporă mai repede. Prin urmare, te confrunți cu senzația de piele uscată, care „strânge”, și cu un aspect descuamat. Protejează-ți pielea de factorii externi purtând haine care te apără de frig și nu uita să aplici zilnic un strat generos de cremă hidratantă.
3. Spălarea excesivă a mâinilor
Dacă ai mâinile uscate și crăpate, cauza ar putea fi spălarea lor excesivă cu apă dură, săpunuri care usucă sau geluri dezinfectante care conțin mult alcool. Deși este important să ai mereu mâinile curate pentru a preveni înmulțirea bacteriilor, dacă le speli în exces, pielea ar putea fi privată de nivelul natural de hidratare. Pentru a trata mâinile uscate, folosește o cremă nutritivă după fiecare spălare și protejează-le purtând mănuși la treburile casnice, cum ar fi curățenia sau grădinăritul.
4. Fumatul
Cunoaștem nenumăratele riscuri pentru sănătate cauzate de fumat, însă știai cât de grav îți poate afecta pielea? Fumul de țigară este încărcat cu substanțe chimice care au un efect negativ asupra sănătății pielii. Aceasta poate deveni uscată și decolorată, poate începe să atârne și să îmbătrânească mai repede. Singurul mod în care poți preveni aceste efecte este să încerci să renunți la fumat chiar astăzi.
5. Spălatul cu apă foarte caldă
O baie sau un duș lung și fierbinte poate părea răsfățul suprem după o zi nesfârșită și stresantă, însă dacă apelezi zilnic la apă foarte caldă, s-ar putea să îi faci pielii mai mult rău decât bine. Expunerea pielii la apă fierbinte timp îndelungat o va priva de nivelul natural de hidratare care îi asigură protecție. Nu spunem că trebuie să renunți complet la spălat, însă ai putea opta pentru o baie cu apă călduță și să îți usuci delicat pielea cu un prosop moale după ce ieși din apă.
6. Consumul insuficient de apă
Indiferent de sezon, pierdem zilnic depozite de apă din piele. Vara, nivelul hidrolipidic al pielii este afectat mai ales de transpirație, în timp ce iarna, pielea uscată și deshidratată poate fi cauzată de căldura artificială din interior. Așadar, indiferent de perioada anului, nu uita să bei suficientă apă pentru un nivel de hidratare optim și un aspect sănătos și revigorat al pielii.
7. Neglijarea buzelor
Pielea buzelor este foarte subțire și nu are glande sebacee care să asigure hidratare și să prevină crăparea lor. Prin urmare, acestea se pot usca rapid, se pot decoji și, în unele cazuri, pot crăpa în profunzime. Exfoliază-ți delicat buzele cu o periuță de dinți pentru a îndepărta pielea decojită și a obține o suprafață netedă și uniformă. Apoi, aplică un balsam pentru buze hidratant și emolient, pe care să îl folosești pe tot parcursul zilei.
Pielea uscată poate afecta orice parte a corpului. În multe cazuri, schimbările aduse stilului de viață și produsele de îngrijire selectate cu grijă pot fi absolut suficiente pentru a o trata. Dacă aceste tratamente nu se dovedesc eficiente, ar trebui să te adresezi unui medic.