Pandemia de COVID-19 a adus numeroase schimbări în modul în care ne trăim viața de zi cu zi, inclusiv purtarea obligatorie a unei protecții faciale în spațiile publice. Chiar dacă purtarea măștilor de protecție poate contribui la încetinirea răspândirii virusului, aceasta a fost asociată și cu mai multe probleme ale pielii. La început, a apărut acneea provocată de purtarea măștii, cunoscută și ca mascnee, însă un dermatolog de top a identificat recent o nouă problemă a tenului căreia i-a pus denumirea de maskitis (dermatită provocată de purtarea măștii).
Ce este dermatita provocată de purtarea măștii (maskitis)?
Ți s-a întâmplat vreodată ca, după purtarea măștii de protecție, pielea acoperită de material să se irite (bubițe, roșeață, inflamație) sau să devină excesiv de uscată și descuamată? În acest caz, ai putea prezenta semnele unei dermatite căreia dr. Dennis Gross, medic specialist dermatolog cu peste 25 de ani de experiență, i-a pus denumirea de maskitis.
Care este diferența dintre mascnee și maskitis?
Mascneea și maskitis provoacă două reacții diferite ale pielii, însă pot fi confundate cu ușurință, ceea ce duce la folosirea produselor necorespunzătoare pentru tratarea lor.
Mascneea provoacă acnee în zona acoperită de mască, în timp ce maskitis provoacă iritație, roșeață, uscarea pielii și inflamație și poate apărea inclusiv deasupra zonei acoperite de mască.
Cum poți trata dermatita provocată de purtarea măștii?
Dacă simți că pielea ta prezintă semne de maskitis, dr. Gross recomandă folosirea unor produse cu efect calmant și antiinflamator. Caută produse de îngrijire delicate cu pielea și include superalimente, suplimente adaptogene și niacinamidă în rutina ta.
Nu uita: având în vedere impuritățile, transpirația și bacteriile care se acumulează pe pielea acoperită de mască, este important să îți cureți temeinic tenul dimineața și seara, precum și să speli sau să schimbi masca în mod regulat, pentru a preveni apariția unor probleme ale pielii precum maskitis.