Ce este îngrijirea pielii cu efect antipoluant?
Șansele de a locui într-o zonă intens poluată sunt mari (91% din populația lumii trăiește în zone în care calitatea aerului nu respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății). Sunt vești proaste pentru pielea ta: numeroase cercetări asociază îmbătrânirea prematură a pielii cu aerul toxic. Așadar, nu este o surpriză faptul că, anul trecut, căutările online pentru „produse cosmetice antipoluare” au crescut cu 73%.*
Particulele poluante sunt extrem de nocive nu doar prin faptul că se depun la suprafața pielii, ci și pentru că pot fi absorbite mai în profunzime, la nivel celular, provocând inflamație cronică și accentuând probleme ale pielii precum roșeața și eczemele. De asemenea, acestea pot suprastimula melanocitele, ceea ce duce la hiperpigmentarea pielii. Poluarea conține și particule minuscule cunoscute ca „hidrocarburi aromatice policiclice”, care declanșează formarea radicalilor liberi nocivi. Acestea sunt molecule instabile care atacă celulele epiteliale sănătoase, ducând la apariția liniilor fine, a ridurilor, a aspectului tern și lipsit de fermitate.
Cum protejează pielea produsele de îngrijire cu efect antipoluant?
Având în vedere faptul că pielea poate fi extrem de vulnerabilă în fața poluării, este important să aplici zilnic produse de îngrijire cu efect antipoluant, similar modului în care folosești produse cu FPS pentru a-ți proteja pielea de razele soarelui. În timp ce eficiența factorului de protecție solară poate fi măsurată, din nefericire, nu există „factor de protecție antipoluare”, însă adaptarea rutinei și adăugarea câtorva produse esențiale pot avea un impact uriaș.
Ritual matinal de îngrijire cu efect antipoluant
Pentru un prim pas corect, aplică în fiecare dimineață un ser bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina C. Antioxidanții au rolul de a neutraliza radicalii liberi nocivi, de a repara și proteja pielea, în timp ce intensifică efectele cremei de protecție solară.
Protejarea barierei cutanate este de asemenea esențială, neutralizând astfel efectele dăunătoare ale factorilor poluanți. Alege un ser sau o cremă de zi cu ingrediente care pot hrăni și hidrata tenul, protejându-l în mod eficient împotriva factorilor de mediu agresivi. Acidul hialuronic este un astfel de ingredient, întrucât contribuie la îmbunătățirea nivelului hidric al pielii, îi menține aspectul plin și fortifică de la interior spre exterior. Pe de altă parte, dacă ai tenul deosebit de uscat sau sensibil, ai putea încerca un ulei facial precum cel din sâmburi de măceșe sau de rodie, ambele fiind bogate în antioxidanți.
Ritual de îngrijire cu efect antipoluant, pentru seară
Dubla curățare a tenului înainte de culcare ar trebui să fie o parte esențială a oricărui program de îngrijire, chiar dacă nu locuiești într-o zonă poluată. Folosirea unui balsam sau ulei demachiant nutritiv poate îndepărta impuritățile și urmele de poluare specifice mediului urban, fără să perturbe bariera cutanată, diminuând astfel riscul de deteriorare specific factorilor poluanți.
În continuare, aplicarea unui ser de noapte pe bază de retinol este o idee excelentă, întrucât accelerează regenerarea celulară în timpul somnului și declanșează mecanismele de vindecare cutanată, astfel încât să fie posibilă repararea în urma efectelor nocive ale poluării, iar tenul să își păstreze aspectul plin și revitalizat.
*Sursa: Liberty London