Produsele cu FPS ar trebui să se regăsească în orice ritual de îngrijire a pielii, indiferent de vârstă sau de tonul pielii. Poți să aplici toate tipurile de seruri și creme antiîmbătrânire, și dimineața, și seara. Dacă nu adaugi și acest strat esențial de protecție, eforturile sunt aproape inutile.
Adevărul este că soarele este principala cauză a îmbătrânirii pielii. Acesta emite două tipuri diferite de radiații ultraviolete: UVA și UVB. În timp ce razele UVB ard stratul superior al pielii, razele UVA sunt absorbite mai în profunzime, ceea ce, în timp, accelerează îmbătrânirea, ducând la apariția ridurilor, la o piele lipsită de fermitate, cu porțiuni aspre, și la pigmentare. Mai grav decât atât, expunerea pielii neprotejate la raze UVA și UVB deteriorează ADN-ul celulelor epiteliale, ceea ce poate duce la apariția cancerului de piele. Așadar, nu ai nicio scuză să nu folosești produse de fotoprotecție.
Când poți începe să îți protejezi pielea de razele soarelui
Aplicarea cremei cu FPS ar trebui să aibă loc de la o vârstă cât mai fragedă, întrucât toată lumea este vulnerabilă în fața riscului de arsuri solare și cancer de piele. În plus, cu cât mai devreme începi să folosești zilnic o cremă facială de protecție solară (chiar și iarna), cu atât mai lent vor începe să apară semnele îmbătrânirii pielii. Chiar dacă nu mai aplici niciun alt produs pe piele, folosirea cremei de fotoprotecție nu poate rămâne doar o opțiune!
Cât de multă cremă de protecție solară ar trebui să folosesc?
Crema facială de protecție solară ar trebui să fie aplicată în fiecare dimineață, după folosirea cremei hidratante și înainte de aplicarea fondului de ten. Dacă o aplici pe față și corp într-o zi toridă, folosește o cantitate suficientă pentru a acoperi orice porțiune de piele expusă. Persoanele adulte au în general nevoie de 30 ml (cât un pahar de tărie) pentru tot corpul. În mod ideal, crema se reaplică la fiecare două ore dacă temperaturile sunt extrem de ridicate. Nu uita să reaplici imediat după ce înoți, întrucât apa o îndepărtează.
Alegerea cremei de protecție solară
Există numeroase tipuri de creme de fotoprotecție, pentru diferite tipuri de piele. FPS este prescurtarea de la „factor de protecție solară”, indicând nivelul de protecție oferit de cremă împotriva razelor UVB. Sigur ai văzut până acum numere ca FPS 15, 30 sau 50. Acestea indică nivelul până la care crema protejează pielea și previne arsurile solare. Experții ne recomandă să folosim un factor de protecție de minimum 30, care blochează 97% din razele UVB. Verifică dacă pe eticheta produsului cu FPS pe care îl alegi scrie și „spectru larg”, pentru a ști sigur dacă pielea ta este protejată atât împotriva razelor UVA, cât și UVB.
Chiar dacă poate părea practic să folosești aceeași cremă de fotoprotecție și pe față, și pe corp, ar fi indicat să alegi două creme diferite. Cremele de fotoprotecție pentru față au formule mai lejere și nu astupă porii, astfel încât nu provoacă acnee. În plus, dacă tenul tău este sensibil și predispus la roșeață, alege o cremă de protecție solară cu filtre fizice, pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan, și nu o cremă cu filtre chimice, care poate provoca iritații.