Ce este tenul tern
Tenul tern are un aspect fad, palid, fiind în general lipsit de luminozitate. Aspectul tern se instalează atunci când se acumulează prea multe celulele moarte, iar tenul poate deveni congestionat. Zilnic mor milioane de celulele epiteliale, iar dacă acestea nu se desprind de piele în mod corespunzător, se pot acumula și oferi tenului un aspect pământiu (similar modului în care se acumulează praful pe suprafețele neșterse). Viața în orașele poluate și curățarea ineficientă a feței înainte de culcare pot contribui, de asemenea, la aspectul tern al tenului. Pielea cu pori înfundați poate duce și la apariția acneei, împiedicând absorbția eficace a serurilor și a cremelor hidratante, ceea ce înrăutățește problema. Așadar, este important să tratezi tenul tern cât mai devreme cu putință.
Probleme precum stresul și oboseala pot duce la rândul lor la un aspect tern. În acest caz, nivelul de cortizol („hormonul stresului”) crește, direcționând sângele către organele vitale (și nu în piele), proces în urma căruia tenul își pierde luminozitatea.
Lipsa hidratării este un alt factor major. Pielea deshidratată pierde din volum și este mult mai subțire, căpătând un aspect fad, similar fructelor uscate (spre deosebire de cele cărnoase și zemoase!).
Tratarea tenului tern
Dacă aspectul tern al tenului tău este cauzat de acumularea de celule moarte și de congestionarea porilor, exfolierea regulată este esențială. Folosește un gel exfoliant la fiecare două seri pentru a îndepărta pielea descuamată (însă acționează delicat, pentru a nu irita tenul). Apelează în fiecare seară la curățarea dublă a tenului pentru a ști sigur că ai îndepărtat complet impuritățile și excesul de sebum. Chiar dacă un șervețel demachiant poate îndepărta în mod eficient fondul de ten și mascara, nu este suficient pentru o demachiere în profunzime. Continuă cu un gel de curățare ce conține acizi exfolianți precum cel glicolic, care curăță pielea mai profund și îndepărtează celulele epiteliale moarte sau orice alte impurități rămase pe piele.
Folosirea unui ser bogat în antioxidanți cu rol de restructurare a tenului, cum ar fi vitamina C, poate accelera regenerarea celulară și reda pielii luminozitatea. Retinolul este un alt ingredient nemaipomenit pentru tenul tern, deoarece exfoliază și stimulează producția de colagen, oferind un aspect plin și radios.
În cazul tenului tern din cauza deshidratării, nu uita să aplici regulat produse hidratante, dimineața și seara, cu ingrediente precum acidul hialuronic, aloe vera și vitamina E. Acestea vor absorbi umezeala asemenea unui burete și vor menține tenul hidratat, conferind și o stare de bine.
Revitalizarea tenului tern cu ajutorul machiajului
Dacă vrei să maschezi aspectul tern al feței, alege un fond de ten cu pigmenți care reflectă lumina, ce vor conferi pielii o textură mai luminoasă. Adăugarea unui strop de iluminator în punctele atinse în mod firesc de lumină, cum ar fi pomeții și tâmplele, va asigura un efect de lifting al tenului.