background image
Serviciu de localizare magazin

 

Ce este tenul sensibil?

Tenul sensibil poate fi caracterizat ca fiind reactiv la anumite ingrediente sau produse. Aceste reacții pot include iritații, mâncărime, roșeață, rozacee sau eczeme. Și alte tipuri de ten pot fi sensibile. Așadar, și tenul uscat sau cel gras poate prezenta sensibilitate.

Tenul sensibil definește de obicei o problemă a pielii și nu un tip de piele, prin urmare, sensibilitatea poate apărea și dispărea. Totul se rezumă la stabilitatea barierei cutanate. Această barieră se comportă asemenea unui scut, protejând pielea de iritații. Dacă este perturbată, stratul inferior al pielii devine vulnerabil și mai predispus la erupții. Printre alți factori care pot provoca sensibilitate se numără exfolierea excesivă, dușurile foarte fierbinți, produsele agresive de îngrijire a pielii, perioadele de stres sau consumul unor alimente care pot cauza inflamații.

 

Care sunt nevoile tenului sensibil?

Tenul sensibil are în primul rând nevoie de produse care să calmeze, și nu să cauzeze reacții neplăcute.

Înainte de a folosi un nou produs, trebuie să faci un mic test. Întotdeauna. Acesta implică folosirea produsului pe o suprafață mică de piele (zona de după ureche este una potrivită) și să aștepți 24 de ore pentru a vedea dacă resimți orice disconfort înainte de a-l aplica pe toată fața.

De asemenea, este esențial să eviți produsele care conțin ingrediente iritante. Cel mai frecvent întâlnit este parfumul, prin urmare, evită-l cu orice preț. Printre alte ingrediente nerecomandate se numără alcoolul, parabenii, coloranții, lanolina, formaldehida și surfactanții (SLS).

Atunci când te speli pe față, folosește apă călduță (nu fierbinte) și încearcă să nu aplici prea multe produse de îngrijire cu o concentrație ridicată de ingrediente active (cum ar fi vitamina C, retinolul și acizii alfa-hidroxilici), precum și să eviți folosirea mult prea frecventă a exfoliantelor și a periilor de curățare facială.

 

Îngrijirea tenului sensibil

Atunci când vine vorba de curățare facială, alege produse care nu conțin săpun și sulfați, ci agenți de curățare delicați, care să nu irite pielea și să nu o expună și mai mult la iritații.

Cel mai indicat tip de cremă pentru tenul sensibil este cel care contribuie la echilibrarea nivelului pH-ului și al lipidelor, asigurând astfel fortifierea și protejarea barierei cutanate. Alege creme hidratante bogate în uleiuri naturale, cum ar fi acidul linoleic, uleiul de jojoba, uleiul din semințe de limba-mielului, scualenul sau uleiul din sâmburi de măceșe.

Aplicarea zilnică a cremei de protecție solară pentru tenul sensibil este de asemenea esențială, întrucât acest tip de piele poate fi mai predispus la arsuri solare și inflamații cauzate de razele UV. Totuși, cremele de fotoprotecție cu filtre UV chimice pot agrava problemele pielii sensibile, prin urmare, se recomandă să alegi creme cu filtre fizice, pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan.

În ceea ce privește cosmeticele perfecte pentru tenul sensibil, caută produse de machiaj hipoalergenice, care nu conțin niciunul dintre ingredientele iritante comune menționate mai sus. Fondurile de ten pe bază de minerale sunt, de asemenea, o idee excelentă, întrucât conțin de obicei mai multe ingrediente naturale, în special formulele sub formă de pudră, în conținutul cărora rareori sunt prezenți conservanți cu potențial iritant.

 

Dacă te confrunți cu o erupție cutanată…

Aplicarea unei loțiuni după plajă cu efect calmant poate fi de mare ajutor, urmată de o compresă cu gheață, pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Ai putea lua și un antihistaminic pentru a reduce simptomele, însă îți recomandăm să consulți un medic dacă acestea se înrăutățesc.