background image
Serviciu de localizare magazin

 

Ce este tenul gras?

Principala cauză a pielii grase este excesul de sebum, care duce astfel la un ten congestionat și uleios, la un machiaj puțin rezistent și la un aspect tern și neuniform.

O consecință severă a tenului gras implică pătrunderea excesului de sebum în pori și „hrănirea” bacteriilor care provoacă apariția coșurilor, ceea ce poate duce la imperfecțiuni ale pielii și chiar și la acnee chistică dureroasă în cazul anumitor persoane. De asemenea, excesul de sebum poate dilata porii și duce la dezvoltarea punctelor negre sau maronii atunci când pătrunde în pori, se oxidează la contactul cu aerul și își schimbă culoarea.

 

Ce provoacă îngrășarea tenului?

Îngrășarea tenului poate fi cauzată de fluctuații hormonale (de exemplu, la pubertate, la menstruație sau în urma administrării de contraceptive orale); alimentație, în special una bogată în grăsimi și zaharuri; stres și un somn insuficient, precum și de curățarea excesivă a tenului. În cazul anumitor persoane, pielea nu se îngrașă din motive specifice, iar acestea vor avea tenul gras indiferent de stilul de viață.

 

Îngrijirea tenului gras

O greșeală frecventă a persoanelor cu tenul gras constă în uscarea excesivă a pielii: neaplicarea cremei hidratante, exfolierea prea frecventă și folosirea produselor de curățare agresive. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească problema, întrucât pielea reacționează și compensează pierderea producând și mai mult sebum, ducând astfel la crearea unui cerc vicios! În schimb, este important să alegi produse care vor echilibra producția de sebum și vor decongestiona porii.

Cel mai eficient mod de tratare a tenului gras implică o curățare și o exfoliere delicate, urmate de aplicarea unei creme lejere pentru pielea grasă, precum și de protejarea sa împotriva razelor UV dăunătoare, folosind dimineața o cremă ușoară de fotoprotecție, fără ulei.

 

Cele mai eficiente produse pentru tenul gras

Atunci când vine vorba de curățarea tenului gras, mai ales dacă te confrunți cu acnee, caută produse ce conțin acid salicilic. Acesta exfoliază și decongestionează porii fără să irite pielea. Demachiantele pe bază de ulei ar putea fi o alegere populară pentru multe tipuri de ten, însă este și cazul tenului gras? De fapt, acestea sunt potrivite tenului gras, întrucât uleiul atrage uleiul, îndepărtând impuritățile și excesul de sebum, fără să priveze pielea de nivelul natural de hidratare.

Din motive evidente, se recomandă să eviți aplicarea cremelor consistente pe tenul gras (evită ingrediente ce pot astupa porii, cum ar fi untul de shea și uleiul de nucă de cocos). Optează în schimb pentru un gel sau un ser cu formulă lejeră și ingrediente hidratante precum acidul hialuronic (pentru că și pielea grasă se deshidratează!), dar și pe bază de acizi alfa-hidroxilici (AHA) precum acidul glicolic, pentru a exfolia ușor și a ține roșeața sub control. Niacinamida este un alt ingredient minunat pentru tenul gras deoarece contribuie la echilibrarea producției de sebum pentru a ține sub control luciul inestetic și a reduce apariția coșurilor.

Este indicat să folosești dimineața o cremă ușoară de protecție solară, fără ulei, pentru a proteja pielea de efectele dăunătoare ale soarelui, fără a astupa porii. Nu uita să folosești o cremă cu FPS pentru față, întrucât cremele de fotoprotecție obișnuite, pentru corp, pot fi prea consistente și pot astupa porii, mai ales în cazul tenului gras.

Iar produsul-minune pe care să îl aplici la final? O bază de machiaj matifiantă este esențială pentru a ține luciul nedorit sub control și a garanta persistența machiajului pe tot parcursul zilei. Tenul tău îți va mulțumi pentru această alegere!