Mulți dintre noi ne luptăm cu acneea într-o anumită perioadă a vieții, mai ales dacă avem tenul gras. Acneea poate apărea sub forma imperfecțiunilor și a punctelor negre inestetice și poate fi dificil de tratat dacă nu știi cum să acționezi corect. (Storsul sau scosul coșurilor nu va face decât să înrăutățească situația!)
Ce sunt imperfecțiunile și punctele negre?
Imperfecțiunile și punctele negre apar în cazul în care porii se blochează. (Porii sunt mici orificii la suprafața pielii care secretă sebum și transpirație). Sebumul și celulele epiteliale moarte pot rămâne blocate în aceste orificii, ceea ce duce la dezvoltarea unor protuberanțe infectate, roșii sau albe: binecunoscutele coșuri. Pe de altă parte, în cazul punctelor negre, sebumul blocat creează o deschidere la suprafața pielii care este expusă oxigenului din aer și capătă o culoare maronie sau închisă, ajungând să arate ca un mic punct, similar unei alunițe minuscule. Punctele negre nu au nimic de-a face cu igiena pielii, studiile indicând faptul că unele persoane sunt mai predispuse genetic decât altele la dezvoltarea lor. Dacă încă te mai întrebi cum poți scăpa de puncte negre și coșuri inflamate, nu este cazul să disperi! Există soluții care te pot ajuta să controlezi apariția lor.
Tratarea imperfecțiunilor și a punctelor negre
Chiar dacă poate fi tentant să storci sau să scoți coșurile și punctele negre, aceste metode le pot inflama și infecta (crescând totodată riscul de a rămâne cu cicatrici). Pentru a scăpa de ele, spală-ți fața de două ori pe zi, seara cu un produs de curățare ce conține acid glicolic sau salicilic. Acești acizi „dizolvă” pielea moartă și excesul de sebum care pot bloca porii și duce la apariția coșurilor. Pentru mai multă eficiență, poți folosi și un acid exfoliant înainte de culcare. Aplicarea unei măști detoxifiante o dată sau de două ori pe săptămână poate preveni, de asemenea, formarea punctelor negre și a imperfecțiunilor. Încearcă să găsești una care conține ingrediente calmante precum mușețelul și aloe vera, care pot reduce roșeața, mai ales dacă ai tenul inflamat.
Dacă vrei să știi cum poți scăpa de puncte negre pe cale naturală, o altă metodă constă în extragerea cu atenție a fiecărui „dop” de sebum de către un dermatolog, folosind echipament steril. Această metodă este preferabilă stoarcerii și ciupirii pielii, care pot crește riscul de infectare. Însă dacă nu poți rezista tentației de a-ți scoate singură punctele negre, poți încerca și acasă, cu grijă. Spală-te bine pe mâini cu apă fierbinte și săpun și înfășoară degetul arătător de la ambele mâini într-o bucată de tifon. Strânge delicat ambele părți laterale ale punctului negru până când reușești să scoți „dopul” (oprește-te atunci când vezi un punct roz). Toarnă puțină loțiune tonică astringentă pe o dischetă demachiantă și acoperă imediat zona pentru a distruge eventualele bacterii. S-ar putea să usture puțin!
Trucuri pentru camuflarea rapidă a imperfecțiunilor
Dacă te pregătești să ieși pe ușă și te întrebi cum poți ascunde imperfecțiunile pielii, aplicarea unui produs cu efect de estompare precum o cremă BB poate camufla imperfecțiunile și punctele negre, mai ales dacă folosești la final un strat de pudră pentru fixare. (Totuși, nu uita să speli bine pensulele sau burețeii de machiaj ulterior, pentru a preveni transferul de bacterii).