Ce sunt vergeturile
Vergeturile sunt un tip de cicatrici care apar atunci când pielea este afectată de întinderea prea rapidă. Această întindere provoacă ruperea fibrelor de colagen și elastină (elementele care alcătuiesc partea rezistentă a pielii), având ca rezultat apariția unor dungi înguste pe piele, adică vergeturile. Vergeturile pot apărea din numeroase motive, inclusiv creșterea bruscă la pubertate, sarcina, fluctuațiile de greutate și dezvoltarea musculară rapidă prin practicarea culturismului.
Culoarea vergeturilor poate varia imediat după apariție și depinde de tonul pielii fiecărei persoane. Acestea pot fi roșii, purpurii, violacee, roz, brun-roșcat sau brun-închis. Similar altor tipuri de cicatrici, vergeturile pot fi ieșite în relief sau ușor adâncite, provocând uneori mâncărimi. Printre zonele comune în care apar vergeturi se numără stomacul, sânii, șoldurile, pieptul, partea superioară a brațelor și spatele.
Cum poți scăpa de vergeturi
Chiar dacă îndepărtarea completă a vergeturilor nu este posibilă (similar modului în care o haină intrată la apă nu poate reveni la forma inițială), există modalități prin care pot deveni mai puțin vizibile, care calmează mâncărimea și previn formarea de noi vergeturi.
Un remediu popular constă în aplicarea de cremă pe vergeturi, în special formule care conțin ingrediente ca retinol, silicon și acid hialuronic, pentru care există cel mai impresionant număr de studii care să demonstreze că au un efect de diminuare a acestor cicatrici. Încearcă să aplici cât mai timpuriu cremă pe zonele afectate, întrucât este mai simplu să atenuezi noile vergeturi decât să încerci să le tratezi pe cele mai vechi. Masează bine crema în piele, pentru a te asigura că se absoarbe complet. De asemenea, masajul stimulează circulația sângelui în zonele afectate, ceea ce poate accelera procesul de vindecare. Fiind mai subțire, pielea cu vergeturi este mai fragilă și mai sensibilă, prin urmare, folosirea unui ulei bogat în antioxidanți (cum ar fi uleiul din sâmburi de măceșe și vitamina E) poate fortifia și repara pielea.
Poți preveni apariția vergeturilor?
Deși nimic nu îți poate garanta că nu vei dezvolta vergeturi (de exemplu, dacă intenționezi să rămâi însărcinată), există metode prin care poți minimiza impactul lor. Studiile menționează că aplicarea regulată a cremelor pentru corp ce conțin ingrediente precum acidul hialuronic sau centella asiatică poate diminua apariția vergeturilor sau estompa aspectul lor. Cu cât pielea este mai hrănită și mai hidratată, cu atât sunt mai mari șansele ca elastina și colagenul să facă față întinderii pielii, ceea ce reduce riscul apariției de vergeturi.
Camuflarea vergeturilor
Deși vergeturile pot deveni mai proeminente în urma bronzării regulate, aplicarea produselor autobronzante te poate ajuta să le camuflezi. Folosirea corectorului și a pudrei nuanțatoare poate minimiza, de asemenea, aspectul lor. Cu toate acestea, vergeturile sunt ceva absolut firesc și nu ai de ce să te rușinezi cu ele. Așadar, atât timp cât nu îți provoacă disconfort, îți sugerăm să fii chiar mândră de ele!