Ce este roșeața pielii
Roșeața pielii face referire la pielea congestionată, care poate fi și fierbinte, dureroasă și cu mâncărimi. Poate afecta orice parte a corpului și poate fi însoțită de uscăciune sau de o textură aspră, de vene sparte și de umflături.
Care sunt cauzele înroșirii pielii?
Înroșirea pielii poate avea numeroase cauze, de la efort fizic, o senzație de rușine sau furie la supraîncălzire. Poate apărea și ca urmare a unor probleme ale pielii, cum ar fi sensibilitatea, uscarea și rozaceea, dar și în urma consumului de alcool sau administrării anumitor medicamente. Unele tipuri de roșeață a pielii pot fi relativ ușor de tratat, folosind gheață, puțină apă rece sau o cremă antiroșeață. Pe de altă parte, în cazurile persistente, mai serioase, tratamentul de specialitate poate fi necesar.
Cum poți calma roșeața pielii?
Dacă ai pielea roșie și fierbinte, de exemplu, după exerciții fizice sau dacă ai stat la soare, încearcă să aplici o compresă rece, folosind cuburi de gheață învelite într-un tifon. Las-o să își facă efectul asupra pielii pentru aproximativ 20 de minute, interval după care roșeața ar trebui să se retragă încet.
Dacă ai tenul sensibil, anumite ingrediente din produsele de îngrijire pot perturba bariera cutanată și cauza iritații care duc la înroșirea pielii. Încearcă să eviți produsele care conțin ingrediente iritante comune precum parfumurile, alcoolul, ftalații, sulfații și parabenii. Dacă pielea se inflamează, aplică o cremă antiroșeață hidratantă, cu ingrediente calmante precum aloe vera și mușețelul.
Chiar dacă ai tenul normal, exfolierea prea frecventă poate usca sau agrava micile probleme ale pielii, ducând la iritații și imperfecțiuni. Evită folosirea excesivă a exfoliantelor agresive, a acizilor exfolianți sau a periilor de curățare mecanice, limitând-o la două sau trei ori pe săptămână.
Alte cauze ale înroșirii pielii
Roșeața poate apărea și în cazul tenului uscat. Acest tip de ten este sărac în uleiuri naturale esențiale, fiind astfel vulnerabil în fața deteriorării și adesea predispus la roșeață și descuamare, mai ales în anotimpul rece. Caută uleiuri și creme de îngrijire bogate, cu ingrediente hidratante și nutritive precum acidul hialuronic, vitamina E și niacinamida. Folosirea măștilor calmante, tip șervețel, o dată la câteva zile este o altă opțiune excelentă pentru tenul uscat, cu roșeață, oferind un tratament intens, care calmează pielea și atenuează iritațiile.
Înroșirea pielii poate fi uneori declanșată de consumul de alcool sau de anumite alimente, cum sunt cele picante, ori de anumite tratamente medicamentoase. Și stresul poate duce la iritații, așadar, mai multă atenție acordată propriei persoane și prioritizarea activităților relaxante pot avea un impact uriaș asupra stării tale de spirit... și ține roșeața sub control.
Dacă pielea ta este în permanență roșie și remediile comune nu au niciun efect, ai putea suferi de o problemă mai serioasă a pielii, cum ar fi eczemele, rozaceea sau dermatita. În acest caz, ar trebui să apelezi la sfaturile unui farmacist sau dermatolog, care îți poate prescrie un tratament mai puternic, dacă este cazul.