Punctele negre sunt inestetice, încăpățânate și pot apărea oricând, fără vreun avertisment. Deși pare tentant să scoți coșurile prin stoarcere, nu este cea mai indicată metodă de a scăpa de ele... mai degrabă le faci să arate mai rău. Urmează recomandările noastre de specialitate și încearcă acasă aceste sfaturi pentru îndepărtarea punctelor negre. Vei ține astfel coșurile sub control.
Ce sunt punctele negre și de ce apar?
Înainte de a începe un nou regim de îngrijire a pielii pentru a scăpa de punctele negre, este important să înțelegi ce sunt acestea și de ce apar.
Porii produc sebum în mod natural, ceea ce ajută la hidratarea și protejarea pielii, însă combinația de ulei și celule epiteliale moarte poate încărca foliculii piloși, ducând la apariția punctelor negre. Întrucât pielea încearcă să secrete sebum și să elimine celule moarte, la deschiderea porilor, bacteriile intră în contact cu oxigenul, care capătă ulterior o culoare închisă.
Cum scapi de punctele negre?
Exfoliere regulată
Dacă nu faci deja acest lucru, include un exfoliant în rutina de îngrijire a pielii de câteva ori pe săptămână. Folosirea unui produs exfoliant, cum ar fi un scrub facial, va îndepărta stratul superior al pielii, prevenind acumularea impurităților la nivelul pielii și, astfel, apariția punctelor negre.
Folosirea acidului salicilic
Acidul salicilic nu este atât de înspăimântător pe cât sună! Este excelent pentru tratarea imperfecțiunilor, a acneei și punctelor negre. Așadar, dacă te confrunți cu aceste probleme și nu ai încercat niciodată acest ingredient, acum este momentul. Acidul salicilic poate pătrunde foarte adânc în pori, pe care îi deschide. Totuși, nu îl folosi în exces întrucât poate usca pielea destul de tare. Pentru rezultate optime, caută produse cu o concentrație de acid salicilic de 0,5-2%.
Folosirea produselor fără ulei
Una dintre cauzele punctelor negre este excesul de ulei, așadar, dacă te confrunți cu puncte negre, este ideal să introduci în rutina ta produse de machiaj și de îngrijire a pielii fără ulei sau noncomedogenice (care nu încarcă porii).
Folosirea produselor de machiaj cu acoperire ușoară
Optarea pentru o bază de machiaj mai ușoară este un pas pozitiv în combaterea imperfecțiunilor cauzate de punctele negre. Fondurile de ten cu acoperire ridicată pot bloca porii și agrava problemele pielii, prin urmare, gândește-te să treci la o variantă mai lejeră sau să încerci o cremă BB din când în când.
Testarea produselor cu retinoizi și retinol
Fiind de obicei asociate cu combaterea îmbătrânirii pielii, produsele cu retinol și retinoizi sunt, de asemenea, apreciate de către dermatologi pentru îndepărtarea punctelor negre. Fără să usuce prea tare, aceste produse asigură regenerarea eficientă a celulelor pielii.
Ar trebui să îmi storc punctele negre?
Ca regulă generală, te-am sfătui să nu încerci să îți storci punctele negre singură, dacă te poți abține, întrucât acest lucru poate face ca bacteriile să pătrundă mai adânc în piele și să provoace iritații severe.
Totuși, dacă este absolut necesar, nu uita acești pași simpli:
- Fă un duș fierbinte sau stai cu fața deasupra unui lighean cu apă fierbinte pentru înmuierea pielii înainte de a încerca să storci punctele negre; această metodă îți va deschide porii.
- Acoperă cu un tifon degetele pe care le vei folosi pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
- Dacă punctele negre nu ies cu ușurință, nu încerca să le forțezi! Așteaptă până a doua zi și încearcă din nou.
Sperăm că aceste sfaturi clarifică puțin lucrurile și că te vor ajuta în procesul de reducere sau îndepărtare a imperfecțiunilor cauzate de punctele negre.