Seara, după ce te demachiezi și te privești în oglindă, poți vedea pori dilatați pe față? Dacă răspunsul este da, nu ești singura! Porii dilatați reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme ale tenului și, din nefericire, pot fi destul de dificil de tratat!
Contrar credinței populare, nu poți scăpa complet de porii dilatați (depind pur și simplu de structura pielii), însă există moduri de a-i face mai puțin vizibili.
Ce sunt porii?
Porii sunt orificii minuscule ale foliculilor piloși, vizibile la suprafața pielii. Avem două tipuri diferite de pori: pori care secretă uleiul natural produs de corp, cunoscut și ca sebum, și pori care secretă transpirația. Porii nu sunt întotdeauna vizibili la nivelul pielii, ceea ce este surprinzător întrucât un adult are, în medie, aproximativ 20.000 de pori pe față. Aceștia pot fi observați doar dacă se dilată.
Ce cauzează dilatarea porilor?
Similar altor probleme ale pielii, porii dilatați sunt în principal cauzați de factori genetici (mulțumește-le părinților), însă există și alți factori favorizanți. De exemplu, dacă pielea produce prea mult sebum, acesta se poate combina cu celulele epiteliale moarte și alte impurități de pe piele, ceea ce poate duce la blocarea porilor. În acest caz, porii nu pot secreta sebumul, devenind astfel mai dilatați și mai vizibili.
Printre alte cauze ale porilor dilatați se numără:
- - tenul matur;
- - expunerea excesivă la soare;
- - curățarea incorectă a feței;
- - folosirea machiajului comedogenic, care conține ingrediente ce astupă porii.
Cum poți reduce aspectul porilor dilatați
Chiar dacă nu este posibil să micșorezi porii și să îi faci să dispară complet (odată ce se dilată, rămân dilatați), există moduri prin care le poți reduce aspectul, făcându-i să pară mai mici.
Curăță și exfoliază tenul
Pentru un aspect tânăr și sănătos, tenul trebuie să fie curățat de două ori pe zi și exfoliat de două ori pe săptămână. În plus, respectarea acestui ritual va curăța porii de impurități, sebum, machiaj și creme de protecție solară, contribuind la destuparea lor. În ce privește demachiantele, evită produsele uleioase sau formulele cu o textură foarte cremoasă pentru a nu irita pielea. Pentru exfoliere, folosește o formulă lichidă, pe bază de acid salicilic. Acest acid beta-hidroxilic (BHA) benefic pielii va îndepărta excesul de celule epiteliale moarte de la suprafață și va pătrunde adânc în pori.
Redu cât mai mult expunerea la soare
Dacă petrecem mult timp la soare fără protecție adecvată, razele UV dăunătoare pot deteriora nivelurile de colagen și elastină produse de piele, modificând aspectul porilor. Protejează-ți în permanență pielea (chiar și în zilele înnorate) cu o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu FPS de cel puțin 30.
Folosește bază de machiaj
Dacă îți dorești o soluție rapidă, poți încerca o bază de machiaj cu efect de netezire, care se va transforma într-o peliculă similară unui văl, va umple porii dilatați și va crea iluzia de acoperire uniformă. Pe lângă faptul că va camufla temporar porii vizibili, baza de machiaj va contribui la aplicarea facilă a fondului de ten, pentru o senzație fină ca mătasea!
Ingrediente pe care merită să le cauți
Pe lângă acidul salicilic, mai există câteva ingrediente minunate pe care le-ai putea include în ritualul tău de îngrijire a tenului, pentru a reduce aspectul porilor.
Vitamina C sau alte forme de antioxidanți sunt nemaipomenite pentru protejarea pielii de factori externi agresivi, stimulând producția de colagen.
Niacinamida, cunoscută mai frecvent ca vitamina B3, este un ingredient incredibil de versatil, care poate reduce aspectul tern și pe cel al porilor, precum și uniformiza tonul pielii.
Iar dacă vrei să te răsfeți puțin, poți opta pentru o mască cu argilă, care va absorbi excesul de sebum de la nivelul pielii, reducând probabilitatea de a te confrunta cu pori înfundați.