Cum filele calendarului s-au rupt una cate una apropiindu-se de final, imi dau usor seama ca in scurt timp va veni Craciunul, cu forfota cotidiana si spiritul aparte al unei sarbatori minunate, facandu-mi inima sa bata mai tare atunci cand ma gandesc la Mos Craciun, impodobirea bradului, primitul cadourilor si primii fulgi de nea. Aceasta atmosfera ne cuprinde usor pe toti!
Dar ce e mai frumos ca masa alaturi de intreaga familie, de prieteni si oameni dragi? Vin in ajutorul vostru cu doua retete usoare de dulciuri pentru masa de Craciun.
1. Biscuiti pentru Craciun
Ingrediente
- 100 g unt
- 100 g zahar fin
- 1 ou
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 275 g faina
- Pentru decorat:
- 200 g zahar pudra
- 3-4 lingurite apa rece
- 2-3 picaturi colorant alimentar
- bilute colorate sau diferite ornamente
1. Mixati untul cu zaharul pana obtineti o crema pufoasa si moale.
2. Bateti oul cu esenta de vanilie si adaugati-l peste crema de unt, amestecand pana obtineti o compozitie omogena.
3.Incorporati faina pana obtineti un aluat moale.
4. Pe o suprafata presarata cu faina, intindeti aluatul, cam de 1 cm grosime.
5. Taiati biscuitii cu ajutorul formelor speciale pentru biscuiti, cu un pahar sau pur si simplu cu cutitul si asezati-i pe o tava tapetata cu hartie de copt.
6. Coaceti biscuitii in cuptorul incins la 190C/375F/Gas 5 pentru 8-10 minute sau pana ce capata o culoare aurie.
7. Pentru decorat, partea cea mai frumoasa, puneti zaharul pudra intr-un castron si adaugati apa rece, putin cate putin pana ce obtineti o crema moale de consistenta iaurtului cremos. Cand biscuitii s-au racit, decorati dupa preferinta.
2. Turta dulce pentru Craciun
Ingrediente
- 500g faina
- 4 oua
- 9 linguri de miere
- 200 g zahar udra
- 1 lingurita de mix de condimente: scortisoara, nuscoara, ghimbir
- 1 lingurita bicarbonate
- 1 lingura zeama de lamaie
1. Amesteca untul topit cu mierea, zeama de lamaie si zaharul, intr-o cratita la foc mic.
2. Dupa ce s-a omogenizat compozitia si lasa la racit. Intre timp, amesteca ingredientele uscate(tot ce a ramas,cu exceptia oualelor).
3. Combina amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate oualele si adauga-le peste.
4. Framanta lent aluatul de turta dulce, pana vei obtine o pasta omogena. Adauga faina putin cate putin pana ajungi la consistenta dorita- aluatul final trebuie sa fie elastic si nelipicios, Acopera vasul in care e aluatul cu un prosop curat si lasa-l sa creasca cel putin 30 de minute.
5. Preincalzeste cuptorul si tapeteaza o tava cu foaie de copt. Formeaza bilute de turta dulce sau orice forma doresti din aluat si pune-le pe tava, pastrand distanta de1-2 cm intre ele ca sa aiba loc sa creasca fara sa se lipeasca.
6. Tine turta dulce la cuptor 15-20 de minute , verificand din cand in cand sa nu se arda.
3. Mere cu scortisoara de Craciun
Ingrediente:
- 8 mere mici
- 2 linguri de zahar
- ½ lingura de otet
- ½ pahar de apa
- ½ lingura de colorant alimentar rosu sau ce culoare iti doresti
- o lingurita de scortisoara
1. Se spala,se sterg merele si se scot coditele. Se baga un capat de acadea in mere(sau bete speciale din lemn).
2. Se pune la fiert intr-o oala de dimensiuni medie, zaharul, scortisoara cu apa si otetul.
3. Dupa ce a fiert bine, se treseaza prin a lua putina compozitie si se pune intr-o cana cu apa rece, daca se intareste instantaneu , inseamna ca este gata.
4. Se adauga colorantul alimentar.
5. Se ia oala de pe foc si se asteapta pana nu mai ie bule de aer( pentru a arata uniform compozitia pe mere).
6. Se invelesc merele in compozitie si se pun la uscat pe hartia de copt. Se pot orna cu bomboane mici, ciocolata sau cu martipan