Dacă îți dedici timp studierii parfumurilor, s-ar putea să întâmpini mai mulți sau mai puțini termeni care duc mai degrabă la confuzie decât la lămuriri. „Ce este oudul?”, te-ai putea întreba. Sau poate vrei să cunoști diferența dintre apa de parfum și apa de toaletă. Dacă aceste întrebări nu îți sunt străine, citești articolul potrivit: experții Marionnaud te vor ajuta cu o lecție completă de vocabular în materie de parfumuri, de la note mult îndrăgite la metode de producție.
Acord
Acordul este un amestec obținut din câteva note de parfum sau ingrediente, a căror combinație creează un nou parfum.
Aftershave
Creată pentru aplicare după bărbierit, formula parfumată (disponibilă în general pentru a fi aplicată prin stropire, și nu prin pulverizare) conține o cantitate mică de alcool, care favorizează închiderea porilor și stimulează pielea.
Aldehide
Aldehidele sunt substanțe chimice aromate, folosite în componența parfumurilor pentru a le conferi o notă vibrantă. Unul dintre cele mai renumite parfumuri din lume, Chanel N°5, este adesea dat ca exemplu pentru conținutul său de aldehide.
Note de bază
Notele de bază reprezintă tonurile de fond ale unui parfum, lăsând cea mai puternică impresie. Au o persistență de durată, sporind astfel intensitatea notelor mediane.
Bergamotă
Bergamota este un ulei esențial extras din coaja fructului Citrus aurantium, un fruct de mici dimensiuni, asemănător portocalei. Bergamota are tonuri vibrante, similare celor de citrice, conferind prospețime unui parfum.
Chypre
Chypre reprezintă un acord clasic, alcătuit din note de vârf de citrice, cum ar fi bergamota, și o bază din mușchi, rezervată lichenului de prun. Parfumurile ciprate sunt preferate mai ales de cei care adoră frumusețea nemărginită a naturii!
Citrice
Similar fructelor în forma lor nealterată, parfumurile citrice sunt explozii de arome proaspete și zemoase, cum ar fi cele de lămâie, limetă sau portocală.
Concentrație
Concentrația unui parfum reflectă persistența sa pe piele, precum și ingredientele și calitatea generală a acestuia. Există patru tipuri principale de concentrații: apa de colonie (cea mai slabă concentrație), apa de toaletă, apa de parfum și extractul/parfumul (cea mai puternică concentrație).
Eau de Parfum (apă de parfum)
Una dintre cele mai populare concentrații de parfum, apa de parfum conține aproximativ 15 % ulei esențial și va persista pe piele mai mult decât o apă de toaletă sau una de colonie. O vei întâlni și cu prescurtarea EDP (ADP), existând numeroase opțiuni de lux din care poți alege.
Eau de Toilette (apă de toaletă)
Apa de toaletă este o opțiune excelentă dacă îți dorești un parfum de zi cu zi sau doar cochetezi cu numeroasele opțiuni oferite de lumea parfumurilor. Este ușor mai slabă decât o apă de parfum, formula sa conținând aproximativ 10% ulei esențial. Este o alegere extrem de populară atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, precum și o idee grozavă de cadou!
Eau de Cologne (apă de colonie)
Apele de colonie sunt concentrații mai slabe de parfum, cu un conținut de ulei esențial de aproximativ 2-5%.
Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt compuși extrași din plante prin distilare, cum ar fi distilarea cu abur sau presarea la rece. Acestea conțin arome care sunt ulterior folosite pentru a crea mireasma specifică unui parfum. Printre cele mai populare uleiuri esențiale se numără cel de trandafir, de iasomie, neroli sau lemn de santal.
Familie olfactivă
Familiile olfactive reprezintă categoriile din care fac parte parfumurile, incluzând: parfumuri citrice, fructate, lemnoase, revigorante și florale.
Gurmand
Parfumurile dulci, considerate „gurmande”, conțin în principal note sintetice comestibile, inclusiv miere, ciocolată, vanilie sau praline. Note care miros atât de bine încât ai vrea să le mănânci!
Note mediane
Notele mediane se regăsesc între notele de vârf și cele de bază ale unui parfum și includ de obicei o selecție de arome florale încântătoare, cum ar fi cele de trandafir și iasomie, sau ierburi aromate precum levănțica.
Mosc
Moscul este un ingredient ce emană un miros intens, folosit pentru a prelungi persistența unui parfum. Se obținea inițial de la masculul de cerb moscat, însă înlocuirea acestuia cu o alternativă sintetică este mult mai frecventă în zilele noastre.
Neroli
Neroli este un ulei esențial popular, extras din florile arborelui de portocal amar, care emană o mireasmă dulce, similară mierii, cu note verzi și condimentate.
Notă
Industria parfumurilor a împrumutat acest termen din domeniul muzicii, termen care descrie ingredientele individuale (note) ce compun întregul parfum.
Lichen de prun
Lichenul de prun este o specie de lichen care crește pe arborele de stejar și conferă unui parfum note lemnoase, de pământ și de mușchi. Este un element esențial al parfumurilor ciprate, deși Asociația Internațională a Parfumurilor încearcă să limiteze sau chiar să interzică utilizarea lichenului de prun în componența parfumurilor, ca urmare a proprietăților sale cu potențial alergic.
Oud
Extras din rășina arborelui Aquilaria în urma atacurilor unor agenți patogeni, oudul este caracterizat de note lemnoase, de pământ și tutun, având o consistență densă, întunecată și complexă. Oudul autentic este un ingredient incredibil de scump, prin urmare, numeroase parfumuri conțin o alternativă sintetică.
Note de vârf
Cele mai ușoare note ale formulei unui parfum, fiind primele pe care le resimți atunci când aplici parfumul pe piele.
Vetiver
Un ulei esențial popular, obținut în urma distilării cu abur din rădăcinile unui tip de iarbă înaltă, originară din India, deși acum este cultivată în principal în Haiti.
Acum că înțelegi mult mai bine limbajul specific acestei industrii, ce ar fi să descoperi toate parfumurile remarcabile oferite de Marionnaud și să găsești o nouă aromă care să te reprezinte?