background image
Serviciu de localizare magazin

 

Citește informații interesante despre îngrijirea tenului uscat și despre produsele ideale, pe portalul Marionnaud dedicat îngrijirii pielii.

 

Ce este tenul uscat?

Ai senzația de piele care „strânge”, de mâncărime și disconfort? Este probabil să ai tenul uscat. Acesta este cauzat de absența uleiului natural din piele (a nu se confunda cu deshidratarea, care constă în lipsa apei, deși te poți confrunta des cu ambele probleme).

Dacă ai tenul uscat, sunt șanse mai mari ca acesta să prezinte semne de îmbătrânire prematură ca linii fine și riduri, precum și o textură aspră și descuamată, care poate duce la un aspect palid și tern. Tenul uscat are o barieră lipidică mai fragilă (aceasta captează umiditatea și protejează pielea împotriva factorilor iritanți și a bacteriilor), fiind astfel mai predispus la roșeață, deshidratare și iritații.

 

Care sunt cauzele tenului uscat?

Pielea uscată a feței poate avea numeroase cauze. Este deseori un „tip” de piele, adică este predeterminată genetic, similar culorii părului sau ochilor. Totuși, poate fi cauzată sau înrăutățită de factori de mediu sau de stilul de viață. Printre aceștia se pot număra condițiile meteo, alimentele consumate, tratamentele medicamentoase, reacțiile la produse de îngrijire agresive și exfolierea insuficientă. De asemenea, poate apărea în mod firesc odată cu vârsta, nivelul hidrolipidic al pielii fiind diminuat.

 

Îngrijirea tenului uscat

Primul pas constă în alegerea unei creme faciale eficiente pentru tenul uscat, care conține emolienți. Emolienții sunt ingrediente care contribuie la hidratarea pielii și la fortifierea barierei sale naturale, prevenind iritațiile și pierderea de apă. Printre aceștia se numără untul de shea, lanolina, acizii grași și vitamina E.

De asemenea, încearcă să eviți produsele de curățare sub formă de spumă, deoarece pot fi foarte abrazive, privând pielea de nivelul natural de hidratare. Folosește în schimb un balsam sau un ulei demachiant, care va îndepărta impuritățile și machiajul la fel de eficient, fără să usuce pielea.

Dacă tenul tău uscat este tern și descuamat, este foarte probabil să ai nevoie de exfoliere regulată. Exfolierea este esențială pentru pielea uscată. Pe lângă faptul că îndepărtează celulele moarte, lăsând tenul neted și radios, contribuie la absorbția mai rapidă a oricăror creme hidratante sau uleiuri aplicate ulterior.

Un ulei facial este de asemenea esențial pentru hrănirea tenului uscat, deoarece reface stratul lipidic al pielii și echilibrează nivelul de umiditate, lăsând tenul suplu, fin ș hidratat. Uleiurile care conțin ingrediente precum sâmburii de măceșe și vitamina C pot contribui la revitalizarea tenului tern, conferindu-i un aspect tânăr, radios și sănătos. Scualenul este un alt ingredient-minune pentru tenul uscat, în special pentru combaterea zonelor de piele aspră și deshidratată, fiind un compus produs în mod natural de organism, ceea ce favorizează absorbția mai facilă.

Câteva ultime mici sfaturi pentru tenul uscat: fondul de ten poate usca pielea destul de tare, oferind tenului uscat un aspect prea încărcat, așadar, combinarea lui cu puțină cremă hidratantă sau ulei facial înainte de aplicare poate avea un impact uriaș. (Ar fi bine să eviți pudra dacă ai acest tip de ten, întrucât poate pătrunde în cute și în liniile feței). În plus, suplimentele precum uleiurile bogate în omega-3 pot fortifia stratul lipidic al pielii, ajutând la combaterea uscării. În cele din urmă, având în vedere că pielea uscată este adesea deshidratată, consumul considerabil de apă din timpul zilei va contribui și el la aspectul plin și radios al tenului.